Fira halloween med monster och äckliga sjukdomar

Publicerad: Måndag, 25 oktober 2021, Skribent: Sofia

Det verkar var så att barn blir extra fascinerade av sådant som är förskräckligt och riktigt äckligt. TV-serien Världens hemskaste sjukdomar har blivit en stor framgång hos yngre tittare och nyligen fick vi in den andra boken med samma namn av seriens upphovspersoner Sofia Bergström och Ida Kjellin. I Världens hemskaste sjukdomar 2 får de tidsresande barnen uppleva farsoter som tyfus, malaria, polio och mässling och även fundera över hur obehaglig vardagen kunde vara förr i tiden i avsaknad av modern medicin, vaccination och tandvård. Vi har även båda delarna i Annika Meijers Vår blodiga historia som också innehåller fullt med fasliga fakta som får barnen att snappa upp värdefulla historiekunskaper tillsammans med alla rysligheter. I del två med undertiteln Kalla kårar och Maskeradbal är det perioden 1658 – 1792 som närstuderas. Missa heller inte lilla fina fackboken Pest och kolera om historiens värsta farsoter av Magnus och Nina Västerbro.

Vi närmar oss skräckhögtiden Halloween med stormsteg och passande nog har vi flera fina konstböcker kring temat Monster att tipsa om. Först och främst förstås Peter Bergtings praktverk Monster – stora boken om världens värsta vidunder som vi har i signerad utgåva. Här presenteras ett globalt urval av mer och ofta mindre bekanta monster från hela världen. Hade ni hört talas om det afrikanska ormmonstret Grootslang innan? Eller det nordamerikanska monstret Qualupilluit? Alla fantastiska illustrationer ackompanjeras av upplysande texter kring monstrens ursprung och allt förmedlar en stor kärlek till mytologins och populärkulturens förskräckligaste uppenbarelser.  Vi har även en ny monsterencyklopedi för yngre läsare om 100 hemska väsen i världen och ett Monsterbestiarium av historikern Bo Eriksson med bloddrypande illustrationer av Lina Blixt.

Det är ju säkerligen en hel del vuxna som är minst lika förtjusta i skräckligheter och då rekommenderas förutom ovanstående böcker även Pestens år om döden i Stockholm 1710, också av prisbelönta vetenskapsjournalisten Magnus Västerbro.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev