Laga ny spännande mat i höst
Det har kommit många fina kokböcker med olika teman i år, och vi tittar närmare på en del av de vi tror passar fint under granen.
Cooking for wizards, warriors and dragons innehåller en mängd recept inspirerade av olika kända och lite mindre kända fantasyverk. Den är skriven av Hugo-pristagaren Thea James och har hög både litterär och matlagningsmässig nördfaktor.
Här finns frukost (och andra frukost), huvudrätter indelade i teman från bondgården, jakten, fisket, riktiga festmåltider, efterrätter och smårätter. En av de bästa sakerna med boken är att den sträcker sig bortom de oftast väldigt USA-anpassade recepten som dominerar TV-serie och dataspelskokböcker. Här finns förutom fantasyns klassiker med mat från Tolkien, the Witcher, Wheel of Time och sådana stora bekanta namn många recept med inspiration från större delar av världen än vi brukar se. Afrikansk-klingade recept som getgryta (Legacy of Orïsha) och mjölkgodisar (Kingdom of Souls), asiatiska klassiker som fläskdumplings (The Poppy War), lammtajine (Spiritwalker trilogin) och mujaddara, ris och linsgryta, (Daevabad-trilogin). Det betyder att en del av ingredienserna kommer vara lite knepigare att få tag i – fasanbröst, lotusfrön och färsk bläckfisk plus bläckfiskbläck kanske inte finns på varenda matbutik. Men å andra sidan är det både inspirerande och fantasieggande att läsa!
En kokbok för den lite mer avancerade kocken. Som bonus funkar den också bra för den som vill ha en förslag på bra fantasyböcker där mat spelar roll, och kan även tjäna som inspiration för hugna rollspelare.
Your Home Izakaya av Tim Anderson är en ny, läckert formgiven kokbok av författaren till Tokyo Stories och Japaneasy-serien. Som alltid innehåller den fusion food, denna gång med influenser från den japanska pubkulturen. Här finns smårätter och plockmat, fräscha smaker att avnjuta till fin sake och riktigt härliga kolhydratbomber efter en lång slitig dag. Boken innehåller också cocktaillista och dryckestips till varje rätt, trevligt!
De flesta av de 100 recepten är ”mellannivå”, med några jättelätta och ett par mer avancerade. Genombläddring fastnar ögat på ramenägg, sesam- och norikex, karaage (friterad kyckling), flera versioner av hotpots, stekta nudlar och dumplings, samt smågrillat och sallader! Guldstjärna till tydliga instruktioner för hur du viker/skär/tillagar sådant som kan vara lite ovant, och noggrann presentation av ingredienser och grundsmaker som används i många rätter.
En kokbok både att laga mat ur och inspireras av, som väcker resedrömmar och presenterar många japanska ingredienser.
Till bords med Asterix av Thibaud Villanova är en lättsam fransk kokbok med recept inspirerade av de glada gallernas resor och äventyr! Första frågan: finns vildsvinsrecept? Jodå, både guldvildsvinet med öl och svamp, festlig spädgris och andra fläskiga recept får plats här! Men det är inte bara gris, utan boken sträcker sig kring hela det galliska (nåja, franska) köket och vidare. Här ryms ”Queneller från Lugdunum” bredvid ”Hövding Majestix ugnsbagade äpplen”, liksom romerska festrecept som ”Stuvning på Caesars lagerkrans” och ”Fondue från Diplodocus palats”. Internationella läckerheter som ”Osämjans soppa” och ”Kluck-kluck-kalkon från Pickalurven” rundar av boken.
Lätt att ta till sig, med både svårighetsgrad och tillagningstid angiven, innehåller den här boken 40 gedigna recept presenterade med mycket humor och hungerskapande bilder.
En kokbok för Asterix-fantasten, men också alla som är nyfikna på fransk husmanskost och hemlagad festmat.
Alien The Official Cookbook av Chris-Rachael Oseland är den spexigaste av dessa kokböcker, med fokus på den visuella framställningen. Det unika upplägget börjar redan i innehållsförteckning, som inte är indelat efter för/huvud/efterrätt, utan efter Xenomorphernas livscykel!
Kapitlet ”Eggs” innehåller recept som fylld acorn squash, rostade rödbetor och popcornbollar, alla förvånansvärt ägg-lika till utseendet. ”Facehuggers” visar hur du formar de små rackarna av bok choy, bakpotatis eller fylld paprika. ”Chestbursters” innehåller många varianter på platt mat med något som ’hoppar ut – fransk omelett, gurksalad och så vidare -- men även en del snirkligare versioner som äppelstrudel i blodig sås eller vegetarisk pastilla. I ”Queens” byggs det sällan en hel Xenomorph, det är nog svårt utan att använda marsipan, men däremot deras ikoniska huvuden med rejält garnityr: parmesan-panerad zucchini, ugnsbakade päron och hasselbacks-pumpa. Boken avrundas med såser och menyförslag.
En kokbok för den som gillar temafester, Halloweenrecept och lekfull (+ lite morbid) mat. Anpassad för att servera större sällskap, innehåller den allergiinformation och förslag på hur recepten kan anpassas. Alien är också (!)den mest vegetarisk-vänliga av de här presenterade kokböckerna.