Maus är här igen!
Ingen har väl missat den amerikanska kontroversen kring seriealbumet MAUS? I början av året röstade en skolnämnd i Tennessee för att förbjuda Art Spiegelmans serie om förintelsen tecknad i fabelform, med judarna som möss och nazisterna som katter. Den föregivna orsaken var åtta svärord och en bild på en naken mus. Också en fullständigt inskränkt och historielös skolnämndsledamot borde ha insett att det skulle orsaka ett ramaskri. Så blev det förstås.Med resultat att Maus sålde bättre än någonsin och förlaget fick svårt att hinna trycka upp nya exemplar. Men nu finns den inne igen.
Art Spiegelman berättar om Förintelsen i svarta, sotiga bildrutor med avstamp i sin fars upplevelser från gettot och koncentrationslägren. Här är judarna möss, nazisterna katter och polackerna grisar. Välberättat, starkt och angeläget. Maus har vunnit Pulitzerpriset och anses allmänt vara en av de bästa tecknade serierna någonsin.
Fler tecknade serier om Förintelsen:
IHÅGKOM OSS TILL LIV av Joanna Rubin Dranger
Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som ”försvann” under andra världskriget förflyttar berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tid och rum. Medan de mördade träder fram i ljuset, i all sin modernitet och självklara livsvilja, hotar mörkret att sluka den som kliver in i det.”Ihågkom oss till liv” är en tecknad dokumentärroman om smärtan av att bli främmandegjord och avskuren från sin historia.
ANNE FRANK'S DIARY: THE GRAPHIC NOVEL av Anne Frank & David Polonsky
En serieversion av Anne Franks dagbok, som berättar om de två åren då Anne och hennes familj höll sig gömda i Amsterdam efter nazisternas intåg i Nederländerna. Dagboken sparades av en vän till familjen och gavs till Annes pappa (den enda i familjen som överlevde koncentrationslägret Bergen-Belsen) efter andra världskriget.
VI KOMMER SNART HEM IGEN av Peter Bergting & Jessica Bab Bonde
En seriebok för barn och unga. Här gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt.