Personalens bästa tips
I dessa tider när allt känns osäkert och instabilt är det ofta skönt att kunna ta sin tillflykt till andra världar. Vi har sedan tidigare presenterat våra bästa julklappar inom olika områden. Här följer ytterligare några tips, som spänner över hela fältet. Det kan tyckas spretigt, med allt ifrån mördande cyborgs till eldpsrutande drakar till spel. Men det får ni helt enkelt leva med, för de är för bra för att inte få komma med!
THE RAGE OF DRAGONS av Evan Winter
Klassisk välskriven fantasy med många ingredienser vi är vana vid - drakar, demoner, prinsessor och evighetslånga krig - men utan den europeiska medeltiden som fundament utan istället en klar afrikansk söder-om-Sahara-prägel, vilket får allt att kännas lite nyare och fräschare. Det är väldigt snärtigt och actionfyllt utan att bli enformigt.
På många sätt är det annars en ganska traditionell grimdark-fantasy, inte olik det vi känner från Joe Abercrombie och George R.R. Martin. Det är mörkt, lerigt och folk är olyckliga. Antingen trivs man inte på botten av samhället eller så får man ingen glädje av att plåga sina undersåtar. Det kan ibland vara ganska spartanskt med fantasyelement i den typen av böcker, men här flödar de över, med eldsprutande drakar, mäktig magi och ondskefulla mörkervarelser.
- Tipsat av David, Stockholm
OR WHAT YOU WILL av Jo Walton
Den 73-åriga fantasyförfattaren Sylvia för en pågående dialog med sin huvudperson/musa/låtsaskompis: han har varit med i nästan alla hennes böcker och spelat väldigt olika roller. Nu tillbringar hon en sommar i Florens och skriver på vad som kanske blir hennes sista bok, och han är orolig för vad som kommer att hända med honom - och henne - sedan. Sylvia är ju *inte* Jo Walton, men när en har läst hennes tidigare romaner är det fullt av meta-meta-nivåer; den går säkert utmärkt att läsa även annars, men det rekommenderas varmt! Om du gillar metaromaner, Florens och Shakespeare så kommer du gilla den här!
- Tipsat av Karin, Malmö
MEMORY CALLED EMPIRE av Arkady Martine
Min senaste favorit var definitivt Memory Called Empire av Arkady Martine, och det faktum att det är en debutroman gör den ännu mer imponerande.
Där får vi följa Mahit Dzmare, ny ambassadör för en liten gruvkoloni, medan hon navigerar de farliga politiska farvattnen i ett rymdimperiums huvudstad. Hennes föregångare har dött under mystiska omständigheter och Mahit bär själv på en hemlighet som kan få stora konsekvenser, både för henne och för hennes hemkoloni.
Det är lite som att läsa om vad som skulle hända om, till exempel, det bysantinska riket eller aztekerna tog sig ut i rymden, och ger en spännande kontrast till det vi brukar se i annan sci-fi som ofta kretsar kring “hur skulle det se ut om vår västerländska kultur skulle ta sig ut i yttre rymden?” Så det är mer fokus på det politiska spelet med den här intressanta twisten och bara riktigt, riktigt välskrivet.
- Tipsat av Camilla, Stockholm
SILVER IN THE WOOD & THE DROWNED COUNTRY av Emily Tesh
Tobias har varit skogen Greenhollows väktare i 400 år. Han småpratar med dryaderna och sin katt, stoppar sina strumpor, och avvärjer vänligt men bestämt alla hot mot skogen. En dag flyttar en ung, entusiastiskt nyfiken ny godsherre in på Greenhollow Hall. Henry Silver pratar gärna med Tobias om lokal folklore, inte minst myterna om vildmannen i skogen och rövarbandet som det sjöngs sånger om redan för många hundra år sen. Och flirtar han inte också? Tobias stilla liv kommer inte att bli sig likt. Perfekt för den som gillar skog, sagor och myter.
- Tipsat av Karin, Malmö
THE MURDERBOT DIARIES av Martha Wells
Vår favoritcyborg Murderbot är en säkerhetsrobot som lyckats stänga av sin kontrollmodul, som tvingade den att följa order. Men den gjorde det inte för att löpa mordisk amok: den vill ha möjlighet att ignorera order när människor är särskilt korkade, och framför allt vill den kunna ladda ner tv-serier, och sen sitta i timmar och se om sina favoritavsnitt. En cynisk robot med ett hjärta av guld samtidigt som den himlar med ögonen, som försöker hitta personer (organiska och mekaniska) som den kan stå ut att vara i samma rum som. Så om du gillar torr humor och artificiell intelligens kommer du gilla The Murderbot Diaries.
- Tipsat av Karin, Malmö
WARHAMMER 40.000
Ett spel som Warhammer 40K är i grunden ganska töntigt och överdrivet, men författarna bakom historierna har ändå gjort ett extremt bra jobb, och det kan vara ganska spännande och kul att läsa romanerna och regelböckerna osv, särskilt eftersom det ger upphov till så många idéer till egna historier. Det har länge funnits ett flertal communities som gör sina egna historier och karaktärer, främst i de gamla och nedlagda spelen Inquisitor och Mordheim, där det finns otroligt mycket utrymme för att skapa sitt eget hörn av Warhammer, mycket i och med att den "officiella" historieskrivningen för spelen inte längre utvecklas.
Nu i nionde upplagan av 40K har Games Workshop lagt till ett spelläge som heter Crusade, där man mer än någonsin tidigare uppmanas att skapa sina egna karaktärer, spela sina (långa? korta?) kampanjer med allt vad det innebär av historier och uppgraderingar och fan och hans moster. Hur som helst är det mycket uppskattat, och kommer nog att ge upphov till många snygga foton på Instagram i framtiden