Rapport från Gothcon
Trots ett stort spelintresse har jag inte haft möjligheten att besöka spelkonventet GOTHCON – fram till i år. Jag blev därför ombedd att skriva denna dagstext och dela med mig av min upplevelse från GothCon XLVI (2023). Jag kan redan nu avslöja att detta inte blir sista gången jag besöker detta evenemang.
Låt oss börja med att titta i backspegeln och svara på frågan: Vad är GothCon? GothCon är ett av Sveriges största och äldsta spelkonvent. Födelseplatsen är Göteborg och födelseåret är 1977. Arne Husberg och H.G. Wessberg tyckte att det fanns behov för ett konvent med fokus på bland annat figurspel och rollspel. De arrangerade därför KONVENT'77 och ett frö hade äntrat marken. Evenemanget blev därefter ett årligen inslag i Göteborgs spelvärld och 1980 ändrades namnet till GothCon. Idag lockar konventet cirka 2000 besökare årligen och fokus ligger på analoga spel i alla former. Under tre dagar förvandlas Hvitfeldtska gymnasiet (med omnejd) till en plats fylld med rollspel, brädspel, kortspel, figurspel, lajv och mycket mer. Konventet arrangeras traditionellt i samband med påskhelgen. Evenemanget är helt drogfritt och alla är välkomna att delta, oberoende ålder eller spelerfarenhet.
Tillbaka till nutiden. Som jag nämnde i början av texten har jag – trots ett stort spelintresse och flera år som anställd på Science Fiction Bokhandeln – inte haft möjligheten att besöka GothCon. Det har alltid kommit någonting i vägen. MEN i år blev det äntligen ändring på detta. Så vilka är det fyra punkterna som påverkade mig mest under mitt första GothCon?
1. Den fantastiska drivkraften som finns i Föreningen GothCon. Precis som för många andra typer av konvent vilar GothCons existens på en grupp eldsjälar. Under mina år på bokhandeln har jag förstått detta evenemangs betydelse för det svenska spelintresset och när jag nu som besökare vandrar runt på eventområdet blir jag imponerad. Jag har svårt att föreställa mig all den planering, energi och kärlek som går in i detta konvent. Som spelentusiast och bokhandelns anställd blir jag otroligt tacksam för att dessa eldsjälar finns. Det är dessa personer som är ryggraden för många typer av verksamheter, intressen, föreningar och i detta fall konvent. Till alla i Föreningen GothCon och till alla volontärer – till er lyfter jag min hatt.
2. Alla konventbesökare och utställare/arrangörer. Utan en planeringsgrupp finns det inget konvent. Men utan turneringar, demospel, butiker och scenprogram skulle det inte bli en hit. GothCon erbjuder på ett gediget program som spänner sig från indierollspel till Magic: The Gathering Online. Många av aktiviteterna arrangeras och genomförs av personer med ett brinnande intresse. Detta gör att konventet upplevs gjort av spelare för spelare. Det skapar även en härlig stämning där du som besökare uppmuntras byta erfarenheter och spela tillsammans med andra – i stunden – okända människor. Jag tror – trots att detta är mitt första besök – att GothCons trogna besökarskara och engagerade spelarrangörer är två tydliga nycklar till konventets framgångar.
3. Fantasin sätter gränserna. I vår moderna tid – där allt oftare matas med information – är det stundtals svårt att tänka utanför boxen. Det är enkelt att fasta i ett mönster där du gör det som förväntas och svaret på dina frågor allt som oftast kommer från Google. Min upplevelse är att GothCon är en katalysator som celebrerar fantastiken och upprinnelserikedomen. Under majoriteten av konventets arrangemang uppmuntras du att lägga bort telefonen och njuta av fantastikens kraft. När jag känner att verkligheten blir för svår uppskattar jag att försvinna i väg till en fiktiv värld för en stund. Det kan vara ett spel, en film eller en bok. Där finner jag energi. Jag upplever att GothCon är en plats som tillåter fantasin utan att döma. Tack för detta!
4. Det är innehållet och inte lokalerna som har betydelse. Under GothCon hyr alla arrangörer in sig i klassrum runt om Hvitfeldtska gymnasiet. Jag trodde detta skulle kännas stelt och konstigt, men min upplevelse var en helt annan. Som besökare tyckte jag det var underbart att se hur whiteboards förvandlas till rollspelskartor och hur klassrumsbänkar används som försäljningsyta. Kreativiteten och det gemensamma intresset är rummens dekor och allt annat blev sekundärt. Det upplevs inte konstigt att kliva in i en SO-sal och se två personer kämpa emot varandra i Blood Bowl. Snarare tvärtom. För mig visade det – återigen – att kreativitet och mötet mellan människor är det viktigaste. Inte skalet runt omkring.
Det finns såklart mycket mer som skulle kunna skriva i denna text. Exempelvis prisutdelningen under Fenix Awards, alla rollspelsäventyr, alla utställare, megagame, musikalen Ragnarök 2099 och mycket mer. Men tyvärr finns det inte utrymme. Dessa saker blir i stället minnen som jag kommer bära med mig till nästa år.
Avslutningsvis vill jag gå tillbaka till början av texten. GothCon XLVI var definitivt INTE mitt sista GothCon. Det var en väldigt trevlig upplevelse som jag mer än gärna gör till en personlig påsktradition. Hoppas du uppskattade texten och att vi ses på nästa års konvent!