Robert Anton Wilson

Publicerad: Tisdag, 18 februari 2020, Skribent: Linda

För tjugo år sedan intervjuade Karin Tidbeck legenden Robert Anton Wilson när han besökte oss i butiken i Stockholm!

Ett samtal med konspirationernas mästare.

"Reality is what you can get away with" är titeln på en av Robert Anton Wilsons böcker, och beskriver bäst vad hans författarskap går ut på. Sedan närmare 30 år tillbaka har han gett ut böcker som presenterar en mängd olika visioner av verkligheten och föreslår att både allting och ingenting kan vara sant - världen är vansinnig och full av mysterier. Det enda du behöver göra är att kliva ut ur den lilla låda du tror är hela din existens.

Mest känd är Wilson för Illuminatus!-trilogin, som han skrev tillsammans med Robert Shea på 70-talet och som är lika populär nu som när den kom ut. Hittills har ingen lyckats överträffa denna svindlande konspirationshistoria som flätar samman frimurare, Kennedymordet, Atlantis och ockulta teorier till en sanning så sanslös att den är trovärdig - allt marinerat i sex, droger och psykedelisk rock n' roll.

Den senaste boken som har nått Sverige är "Everything is under control" -ett lexikon över konspirationsteorier, mytomspunna fenomen och märkliga rörelser. Fler böcker är på väg; Wilson har inga planer på att sluta skriva så länge han fortfarande lever och andas.

I samband med ett sällsynt besök i Skandinavien för ett framträdande på Spoken Word-festivalen gästade han SF-bokhandeln för att signera böcker. Karin Tidbeck lyckades få en kort intervju som blev ett rörigt men intressant samtal om allt mellan påven och utomjordingar.

Karin: Jaha, herr Wilson, varför skriver du alla dessa knäppa böcker?

Wilson: Mina böcker är inte knäppa, det är resten av världen som är tokig. Jag presenterar en mängd olika synvinklar på vad som händer i världen, för det är på det sättet ett rationellt och intelligent sinne arbetar. Folk som bara har ett sätt att se på saker och ting tänker över huvud taget inte - de är robotar.

K: Ser du dig själv som science fiction-författare i något avseende?

W: Ett par av mina böcker kan kallas sf, men jag gillar inte att rubricera dem som sf eftersom de säljer sämre då. Jag skrev faktiskt tre historiska romaner för att försöka undvika att bli kategoriserad som sf-författare, men uppenbarligen så gillades de inte alls av de som läser historiska romaner; de är de enda böckerna jag har skrivit som har inte längre är i tryck. Folk som läser historiska romaner vill bara ha nya versioner av "Jane Eyre," och jag skrev ingen ny version av "Jane Eyre" eftersom jag tyckte att Charlotte Brontë gjorde det bra första gången.

K: Har du själv någon favoritförfattare inom sf-genren?

W: Framför allt Philip K Dick. Robert Heinlein var den som med boken "Universe" fick mig att först intressera mig för sf. Theodor Sturgeon var en förbannat bra författare, och Arthur C Clarke gillar jag för att han har helt svindlande kosmiska idéer.

K: Finns det någon konspirationsteori som är din favorit?

W: Den jag tycker är mest trovärdig är Buckminster Fullers teori om att världen styrs av de som har pengar, som de internationella bankerna, maffian och multinationella företag. Alla regeringar i hela världen skapas och underhålls av dem, och om de inte tycker om en viss regering så tar de bara bort den och ersätter den med en som passar dem bättre. Det tycker jag verkar vettigt och det stämmer också med vad jag har sett av världen.

Min favorit bland vansinnesteorierna är den om att AIDS orsakades av frimurarna. Frimurarna är egentligen en hemlig homoförening, och de är ansvariga för att ha spridit AIDS över hela världen (skratt)... av alla vansinniga teorier om frimurare jag någonsin har hört så är det den bästa.

K: Den har jag faktiskt aldrig hört förut.

W: Jag hittade den i en skum liten kristen tidning i Amerika. Jag vet inte hur långt teorin har spritt sig så jag hjälper den lite på traven.

K: Jag läste alldeles nyss att en svensk kristen sammanslutning hävdar att påven är djävulen.

W: Ja visst, det är en väldigt utbredd uppfattning. Roms sju kullar är Odjurets sju huvuden, och den katolska kyrkan är den babyloniska skökan... (skratt)...den gillar jag. En annan favorit är att dinosauren Barney (en populär tecknad serie i USA) är Antikrist eftersom han är ett stort odjur och förför barnen... (skratt). Världshälsoorganisationen borde benämna påven världens största hälsofara,eftersom han åker omkring i länder där folk dör av AIDS och svält och predikar mot preventivmedel. Han orsakar mer sjukdomar än någon annan på den här planeten. Jag tycker att han borde sättas i fängelse för...vad heter det?... mord genom oaktsamhet.

K: Fast han har ju i alla fall fastställt att helvetet inte finns numera.

W: Ja, det är ju ett framsteg eftersom helvetet har varit föråldrat för oss andra, intelligenta varelser i 200 år... så det är ju på tiden att han tog upp det.

K: Tror du att Coca-Cola är den "svarta drycken" som nämns i Uppenbarelseboken?

W: Nej, men jag tror att "örten som ska hela alla nationer" utan tvekan är marijuana. Det är den enda växt jag kan tänka på som passar in på beskrivningen. Dessutom så håller världens alla rastafarianer med mig. Och så många kan väl inte ha fel?

K: Finns det någon substans du skulle råda folk att inte ta?

W: Bra fråga... Nej, alla droger jag kan tänka på är till nytta för en del folk vid en del tillfällen, till och med de jag tycker är farligast. Allt beror på omständigheterna och hur personens psykologiska bakgrund ser ut. AZT är en av de skadligaste droger som finns, men större delen av sjukvården tycker ändå att det är bra för AIDS-patienter, och varför skulle jag sätta mig upp emot större delen av sjukvården? Dessutom tjänar de en massa pengar på det, och det kan ju inte vara fel.

K: Så vad tror du själv? Har du några egna teorier om hur allting ligger till?

W: Jag försöker undvika att ha teorier. Jag har ett par åsikter, men de tvivlar jag på.

K: Ser du dig själv som en agnostiker, alltså?

W: Det finns en grekisk term som betyder "någon som inte har bestämt sig". "Agnostiker" är lite för hänvisat till religion, tycker jag.

K: Jag själv är förtjust i teorin om att utomjordingarna är modern folktro. Vad tror du?

W: Utomjordingarna passar ju in i många teman i folktron. I Frankrike, på Irland och många andra ställen också, antar jag, har det alltid funnits legender om hur folk har blivit bortrövade av älvor och ivägsläpade till en annan värld. I det medeltida Europa hade man incubi och succubi som våldtog folk i sömnen, ungefär som dagens utomjordingar som plockar upp folk ur deras sängar och utsätter dem för experiment med sexuella övertoner. I Grekland har vi Pan och hans satyrer. På Irland finns min favorit, pookah, som kan anta vilken djurskepnad som helst; så den som tror på pookah blir paranoid vilket stackars djur han än stöter på. Det här är ju traditionella arketyper. Till och med idén om att Förenta Staternas regering kucklar med otäcka utomjordingar har paralleller i Uppenbarelseboken, där det står att det romerska imperiet styrs av djävulen. Protestanterna sade samma sak om den katolska kyrkan. Så att regeringen har ihop det med utomjordingar är bara en ny variation på ett gammalt tema.

K: Jag tänkte fråga om det du skrev i Cosmic Trigger. Du skrev första delen på, när var det, 70-talet?

W: Någonstans runt 76-77, ungefär.

K: Där presenterade du en hel del saker som förutspåddes inför 80- och 90-talet, som till exempel odödlighetspillret, och var själv väldigt optimistisk. Är du fortfarande lika optimistisk inför framtiden?

W: Förutsägelserna var som sagt inte mina. Jag har själv inte trott att det har gått att göra några exakta förutsägelser. Men se vad som händer nu: just nu finns det två sammanslutningar som planerar att bygga hotell i rymden - Virgin Atlantic och en japanskt sammanslutning - och de jag känner som forskar i livsförlängning får mer bidrag än någonsin - och smart drugs blir mer och mer populära. Det enda som inte är med i Cosmic Trigger är Internet, som jag själv inte förutsåg men som är mer revolutionerande än någonting annat. Internet fyller mig med både optimism och förtjusning. Annars har jag ju min allmänna princip att optimism är bra för hälsan. Jag har märkt att medlemmar av Christian Science lever längre än andra, eftersom de tror att Gud vill att de ska må bra. I största allmänhet så får inte pessimister så mycket gjort heller, för om allt är hopplöst, varför bry sig om att göra något? Man behöver optimism för att komma någon vart. Den som startade den här bokhandeln, till exempel, skulle inte ha gjort det om han inte vore optimist.

K: Finns det någonting som kan kallas verklighet?

W: Det finns många saker som kan kallas verklighet. Det beror egentligen på vilken nivå man rör sig på, och vilket område det är man pratar om. Vetenskapen sätter det de kallar verkligheten under ett förstoringsglas, inom sociologin studerar man verkligheten som det folk tror att den är, och inom filosofin är det ingen som vet vad verkligheten är längre (skratt).

K: Skulle du vilja begravas i rymden?

W: Jag skulle nog helst inte bli begraven någonstans, faktiskt.

K: ...och om du till sist stötte på en utomjording, vad skulle du göra?

W: Jag skulle bjuda ut honom på pizza och en öl, så vi kunde ta det lugnt och lära känna varandra innan jag ställde någon riktigt tung fråga.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev