Science fiction-klassiker från Penguin
Penguin har i dagarna släppt en serie science fiction-klassiker. Urvalet är brett, här hittar vi allt från stilbildande verk av författare som Lovecraft och Zamyatin till Nya Vågen-ikoner så som Vonnegut och Lem. Som vanligt med böcker från Pengiun har dessa utgåvor ett snyggt och enhetligt utförande som gör sig oerhört fint i bokhyllan. Omslagen avskalade och något minimalistiska med svarta linjer på vit bakgrund i relief. Här följer ett urval av böckerna i serien:
Flatland av Edwin A. Abbott
Historien följer A. Square, en fyrkant bosatt i en värld helt uppgjord i två dimensioner, där allt liv består av olika geometriska former. Han besöker den endimensionella världen Lineland och världen helt utan dimensioner Pointland. Hela hans tillvaro vänds upp och ned när han tar mod till sig och börjar tala öppet om en eventuell tredje dimension. Fantastiskt spårad och fantasieggande underground klassiker!
Cat’s Cradle av Kurt Vonnegut
Dr Felix Hoenikker har skänkt världen ett dödligt arv, kemikalien ice-nine. En kemikalie med kraft nog att frysa hela jorden till is. Författaren Jonah ger sig ut för att hitta Hoenikker, hans resa leder till doktorns tre exentriska barn och en söderhavsö där en galen diktator utövar den absurda religionen Bokononism. Allt berättas vasst med torr humor i den stil som gjort Vonnegut till en av våra mest omtyckta science fiction-författare.
Trafalgar av Angelica Gorodischer
Trafalgar Medrano har inte bråttom när han ska berätta sina historier och han älskar kaffe. När han berättar gör han det alltid över tiden det tar honom att få i sig sju koppar. Spelar ingen egentligen roll vad det är han berättar om, allt går att dra ut till exakt sju koppar kaffe. Historierna handlar om hans resor mellan himlakroppar och stjärnor. Huruvida de är sanna eller ej tänker folk inte så mycket på, varför tvivla på Trafalgar?
Dimension of Miracles by Robert Sheckley
Enligt Douglas Adams hade han inte läst något av Sheckley när han skrev Liftarens Guide Till Galaxen. Trots det är det svårt att inte dra paralleller mellan de två verken. I Sheckleys bok får vi träffa människan Tom Carmody som på grund av en bugg i systemet vinner det intergalaktiska lotteriet. Dessvärre har Carmody ingen erfarenhet av rymdresor, att ta sig hem till jorden igen efter prisutdelningen blir därför ett mycket stort problem. Den för honom mellan dimensioner, hans väg korsas av diverse mer eller mindre inkompetenta utomjordingar. Till råga på allt händelseförloppet väckt en mörk varelse till liv vars enda mål är att förgöra honom.