Svenska serienyheter
Vi har precis fått påfyllning med lite svenska serienyheter! Och som man kan tänka sig av serietecknare som reflekterar över samhället som vi lever i är det kanske föga förvånande att vissa av nyheterna handlar om den märkliga och utmanande tid som blev känt som “coronaåret”.
Till exempel är en av nyheterna Elin Lucassis Karantändagboken, en dagbok som skildrar veckorna, känslorna och skeenderna i en tid då hon blev beordrad till hemarbete. Allt ifrån stora händelser till mindre vardagsföreteelser dokumenteras på ett sätt som inte riktigt bara skulle kunna komma fram i enbart ord, och igenkänningsfaktorn är hög - alltifrån småsakerna, som att man helt plötsligt reagerar på när folk kramas i filmer, till de större reflektionerna, som när man i samtal med andra plötsligt inser sina hur priviligierad man faktiskt är. Och det finns en tröst i att veta att man faktiskt inte var helt ensam om sina känslor i en tid som präglades av isolation.
Även Joakim Pirinens senaste handlar om ensamheten och dess olika former. Hundratvå år av ensamhet är Joakim Pirinens tjugonde bok och serierna är tecknade under 2020 och präglade av den stämning som hemmajobbande, självkarantän och avståndstagande för med sig. Det är det mörka Pirinesiska (för att citera Ola Larsmos förord till boken, där han föreslår att göra pirinesisk till ett någorunda vedertaget begrepp, som att “bergmanångest” eller “norénjul”) Och jag backar det, för precis som Pirinens andra böcker så finns det en mörk tröst i illustrationerna, en påminnelse om logiken i det absurda.
För att lätta upp stämningen lite så är det väl värt att nämna att Jan Stenmark har släppt en ny bok också, En del har det bra. Med tanke på att många förmodligen skulle känna igen hans syrliga och träffande citat till gamla folkhemsbilder så kanske inte Stenmark behöver någon närmre beskrivning; annat än att det är precis lika roligt som det alltid är.
Annie