Jackies flickvän Noah har lämnat henne för att gifta sig och skaffa barn med en man. Jackie känner sig otroligt sviken, men när hon nås av budet att Noah och hennes nyblivne man omkommit i en bilolycka under bröllopsresan drabbas hon likväl av en till synes bottenlös depression. För att bearbeta sorgen och sveket ber hon Noahs styvbror ta med litet av Noahs kremerade aska. Under 12 dagar ska hon nu förtära Noahs aska tillsammans med minnena för att sedan ensam kunna leva vidare utan sin livs stora kärlek.
Kul att veta:
12 Days är skriven av June Kim, en amerikanska av koreanskt ursprung.
Omdöme:
12 Days är en av få ”
OEL”-mangaserier (Original English Language) jag känt mig manad att prova på efter att ha läst en possitiv recension om den, skriven av redaktören för det mindre amerikanska serieförlaget
Onipress (som ger ut mina egna favoriter
Blue Monday och
Hopeless Savages).
Efter att ha läst 12 Days måste jag säga att jag önskar att
Onipress eller något annat amerikanskt förlag hade gett ut serien istället för
Tokyopop. I och för sig får June Kim kanske lite större spridning för sin bok genom att ha den ser ut som en mangapocket, men jag hade nog njutit mer av hennes snygga, sparsmakade teckningar i en utgåva av högre kvalitet och bättre papper. Hon har även slängt in ett par typiska ”nybörjarmangasignaler” liksom för att bevisa att den faktiskt är tecknad i mangastil, såsom ”bultande blodådror” för irritation och svettdroppar. De känns ärligt talat helt malplacerade. Nej, 12 Days är en amerikansk independentserie som felpaketerats och kanske till och med marknadsförts fel. Däremot är det en strålande berättelse som jag är glad att ha läst.
Jackies sorgearbete och depression målas subtilt upp en bit i taget, sida för sida, och varje kapitel avslöjar nya detaljer ur hennes och Noahs förhållande. Visst kan vi förstå att Jackie älskade Noah efter att ha läst den här berättelsen, och vi kan även förstå varför hon måste ta till så pass radikala metoder som att äta hennes aska. Jackies känslor för Noah har gått över i en slags blanding av deppession, desperation och besatthet. Även Noahs styvbror tar stor plats i berättelsen och är en välskriven, nyanserad sidokaraktär som visar sig sitta i nästan samma sits som Jackie.
Ändå är det mysteriet bakom Noahs svek som är svårast att förstå i slutändan. June Kim målar upp en gäckande bild av en kvinna som utsätter sin flickvän för det stora sveket att lämna henne för att gifta sig med en man och skaffa barn. Svaret till varför hon svek Jackie så grymt kan vi blott skymta i hennes barndom, sett ur styvbroderns ögon, vilket gör att berättelsen håller sig fräsch istället för att bli en gråtfest. 12 Days är sammantaget en mycket bra serie som förtjänar att stå på egna ben och slippa använda termen ”manga” som stödhjul. Rekommenderas framförallt till läsare som gillar ”vanliga” serier, samt författare som
Erica Sakurazawa,
Junko Kawakami och
Mari Okazaki!