Antique Bakery är ett konditori inrett i en f.d. antikaffär – därav namnet. Den ägs av den oborstade tölpen Tachibana, en man med många mystiska manér. Bakverken tillverkas av Tachibanas exakta motsats, Ono, en gaykille med demonisk charm som fått sparken från alla sina tidigare jobb efter att omedvetet fått sina manliga, straighta arbetskolleger att falla för honom. Tachibana tycks vara den enda som är immun mot hans charm och Ono hade nog tackat sin lyckliga stjärna för ett fast jobb om inte Tachibana varit föremålet för hans gamla obesvarade skolkärlek. De får sällskap av konditorlärlingen Eiji, som byter boxningsringen mot sötsakstillverkning.
Kul att veta:
Många har misstagit Antique Bakery för en yaoimanga, dels på grund av pocketformatet, som liknar andra yaoiserier, dels pga inkluderandet av en homosexuell rollperson. Serien är dock tekniskt sätt en shoujomanga, skriven för lite äldre läsare. I Japan blev serien så populär att den även gjordes till ett uppskattat (otecknat)
TV-drama. Författaren och tecknaren
Fumi Yoshinaga skriver dock en hel del yaoimanga i vanliga fall, t.ex.
Gerard & Jaques,
Solfege och
Moon and Sandal som alla finns översatta till engelska, alt. släpps under våren. Vill du ha något mer i stil med just Antique Bakery rekommenderar jag shoujomangan
Flower of Life, vars första volym just kommit på engelska. (Håll koll på j-fi.se för en recension av den inom en snar framtid! ^_^)
Omdöme:
Japaner älskar sötsaker. Ju mer komplicerade bakverk desto bättre och det får gärna vara exklusiva smaker för varje säsong. I konditoridisken i mataffären där jag bor i Japan kunde man förra hösten köpa bakelser smaksatta med både pumpa och sötpotatis. Antique Bakery hyllar de västerländska bakverken och skapar skön konst av sötsaker. Den njuter av att skapa njutning hos alla de kunder som flockas i konditoriet på vägen hem från jobbet.
Antique Bakery en smart uppbyggd berättelse som i grunden kretsar kring de fyra unga män som arbetar i affären. På blotta fyra volymer bygger Fumi Yoshinaga upp berättelsen likt en kinesisk ask och behåller spänningen fram till sista sidan. Som läsare är det spännande att pussla ihop ledtrådarna som dyker upp då och då under berättelsens gång. Jag hade själv inte förstått Yoshinagas seriers otroliga popularitet i Japan förrän jag läste just Antique Bakery och började förstå mej på hennes underfundiga humor och förmåga att trollbinda läsarna. Antique Bakery handlar även mycket om just kunderna som besöker affären. Deras relation till livet, familj och vänner speglas ofta i deras val av bakelser.
Det här är verkligen en serie man blir glad av att läsa, trots att serien berättar om ett flertal sorgliga livsöden. Hon visar helt enkelt hur folk lyckas leva vidare ”efter katastrofen”, något som även är huvudtemat i hennes senaste serie, Flower of Life. Kanske är det just för att Fumi Yoshinaga håller en så bra balans mellan drama och komedi som serien känns så personlig, och hon använder skickligt vardagens alla små magiska ögonblick till att trollbinda läsaren. Serien behandlar alltid jordnära karaktärers vardagsproblem, utan att för den sakens skull bli det minsta tråkig.
Teckningarna i sin tur är välgjorda och kärnfulla, vilket kompetterar den superbt uppbyggda berättelsen. Jag gillar verkligen hur författaren väver in en hel del visuell humor på ett diskret men ändå underhållande sätt, något som jag förstått är Yoshinagas alldeles egna lilla kännetecken. Antique Bakery är kort och gott ett litet lågmält mästerverk som förtjänas att läsas av en stor publik. För läsare som inte läst Fumi Yoshinagas manga tidigare är det här ett bra ställe att börja på och jag hoppas att fler ger denna korta serie i 4 delar en chans. Man blir dessutom väldigt sugen på att baka kakor och bullar själv, så se till att införskaffa bakingredienser innan du börjar läsa. ^_~