Tecknade serie-toppen

REAL (manga)

Publicerad: Torsdag, 6 november 2008, Skribent: My Bergström, Betyg: 4
av Takehiko Inoue

This is my "real"!

Tre unga män drabbas av olyckor i dess olika former som förändrar hela deras liv: Skelettcancer, en motorcykelolycka och en trafikolycka. Det som förenar dem är deras passion för basket.

Kul att veta
Takehiko Inoue blev en av Japans mest älskade mangatecknare efter superultradundersuccén Slam Dunk, en basketmanga som publicerades i Shonen Jump, blev anime och inspirerade en hel generation unga tecknare. Den här serien heter real, men när titeln används i boken används den snarare med funktionen "reality".

Omdöme
Vad kan man göra annat än att respektera en mangatecknare som Takehiko Inoue? När han efter mycket tjat bestämmer sig för att göra folk till lags och skriva en ny sportserie om basket, sätter han sig ner och skriver en djup och smärtsam serie om rullstolsbasket som sparkar stjärt i var och varannan scen! Kan man ha något annat än den djupaste respekt för en sådan serieskapare!

Real är mer än bara en manga om basket. Det är en serie som ordagrant verkligen gör ont att läsa. Först tycks den bara vara en helt vanlig skolserie om unga bråkstakar som gillar basket, men redan på sidan 21 får man som läsare det första knytnävsslaget i magen. Real är en serie vars karaktärer sannerligen visar upp oanade djup. En bråkstake som just blivit utslängd ur skolan kämpar för att ta livslångt ansvar efter en olycka som han var orsaken till. En ung man som en gång hade stora drömmar finner nästan motvilligt en ny dröm att leva för. Skolans värsta skitstövel till översittare stjäl en cykel och råkar ut för någonting som ingen, översittare eller ej, förtjänar.

En av de bästa aspekterna av Real är vänskapen mellan rullstolsbundne Togawa och basketälskaren Nomiya. Towaga är van vid att folk tar överdrivet mycket hänsyn till honom på grund av hans handikapp och blir därför mot sin vilja intresserad av den burduse Nomiyas totala brist på respekt inför hans handikapp. Nomiya är nämligen något så ovanligt som någon som ser mer än bara en rullstol; han ser helt enkelt förbi den och inser att han har råkat stöta på en grym basketspelare när han träffar Togawa första gången.

Nomiya är bra mycket djupare än han först verkar. Hans styrka är att han kan se folk för vad de egentligen är under ytan och får därför stor betydelse för folk i sin omgivning. Skönt med en huvudperson i en manga som man verkligen kan respektera och tycka om!

REAL är en manga jag verkligen anser som alla borde läsa! I Japan är den vid det här laget långt populärare än dagsländan Death Note. Får man lov att hoppas att REAL får åtminstone en bråkdel av samma uppmärksamhet även här i Sverige?

Real behandlar tunga ämnen och passar nog bäst för läsare som är i åtminstone 13-årsåldern.

Liknande titlar (om du gillar den här kommer du nog att gilla följande)
Vagabond
Slam Dunk


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev