Tecknade serie-toppen

School Rumble (anime)

Publicerad: Torsdag, 15 januari 2009, Skribent: Nahal Ghanbari, Betyg: 4
Tenma Tsukamoto är en rar, klumpig och förvirrad tjej som ofta överskuggas av sina tre snygga och mer världsvana vänner, eller sin söta och omtänksamma lillasyster. Men Tenma har hjärtat på rätta stället och hennes goda egenskaper går få förbi. Hon lyckas bland annat fånga Harima Kenjis intresse, och skolans notoriske ligist blir undantagslöst ett patetiskt vrak av nervositet i hennes närhet. Men medan Harima drömmer om Tenma, trånar Tenma efter klassens (om möjligen skolans…) mest underlige kille Karasuma, som i sin tur älskar… curry?!
Problemen uppstår när… ja, egentligen uppstår de jämt och ständigt! För School Rumble- gänget blir gymnasietiden en hysterisk karusell av missförstånd och pinsamheter, men samtidigt en varm och händelserik tid fylld av vänskap och ambitioner. I slutändan handlar det trots allt om vilka som betyder mest för en här i livet, hur långt man är villig att gå för sina drömmar, och sist men inte minst: att våga älska även om man förlorar.

Kul att veta
School Rumble är en anime på 26 avsnitt baserad på den nyligen avslutade mangan med samma namn av Jin Kobayashi.
Första säsongen fick en uppföljare under namnet School Rumble Ni Gakki (Second Term), som gick djupare in på karaktärs- samt relationsutvecklingen, främst bland birollerna. Även OVA avsnitt har getts ut, varav det tredje och senaste var dubbelavsnittet School Rumble – Third Semester, som sändes i japansk TV i juli samt september 2008.

Omdöme
School Rumble är en sådan serie som grep tag i mig från första början, med sina skruvade introduktioner och den härliga, avväpnande glädjen som visar sig genomsyra hela berättelsen. Det är engagerande, roligt och alldeles alldeles underbart genant. Man hejar på personerna och hoppas på att så många skruvade relationstvister som möjligt ska lösa sig utan alltför många brustna hjärtan. Men School Rumble handlar trots allt om livet, vardagen och verkligheten (även om det framställs på bisarra och otroliga sätt), så sårade känslor, besvikelser och en hel del oväntade känslovändningar dyker upp i allas fall.

School Rumble är ett relationsdrama som passar alla de som älskar ett gott skratt. Sist jag hade så roligt åt en anime i skolmiljö var när jag såg Azumanga Daioh, även om humorn är helt annorlunda. Det här är en serie jag rekommenderar starkt åt alla, dess efterföljande avsnitt inräknade. Den enda bristen jag kan komma på är att alla faktiskt är vansinnigt långsamma med att komma fram till saker, vare sig det är sina egna eller andras känslor. Men det är väl inget nytt under animevärldens sol, trots allt.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev