Tecknade serie-toppen

Palette of 12 Colors (manga)

Publicerad: Torsdag, 29 januari 2009, Skribent: My Bergström, Betyg: 3
av Nari Kusakawa

Cello är en ung flicka som tränar för att bli en "palett". En palett har förmågan att extrahera och låna de vackra färgerna i fjäderdräkten hos färggranna fåglar som bara finns på den tropiska ön Opal. Cello anses ha talang, men hon har ännu inte lyckats bemästra de tolv färger som krävs för att få avancera till nästa nivå i akademien där hon studerar. Men tillsammans med sin fågel och tillika goda vän Yoyo finns det många andra saker som bara just de två kan klara av. Tur att den unga skoldoktorn även finns där och hjälper till när saker och ting inte riktigt går som Cello har tänkt sig.

Kul att veta
CMX har även gett ut Recipe for Gertrude (ingår inte längre i vårt sortiment, men kan beställas via oss), red. anm.) och Two Flowers For the Dragon av samma författare. Hon är verksam i det japanska magasinet LaLa DX.

Omdöme
The Palette of 12 Secret Colors är en lekfull och uppiggande serie som utspelar sig på en fiktiv, tropisk ö mitt ute i havet. Det blir förstås lite lustigt när en serie som handlar om färgkonstnärer är tecknad enbart i svart-vitt, men det funkar ändå helt okej även om det krävs en god portion fantasi från läsarens sida.

Serien är enkelt uppbyggd, men lyckas riktigt väl med vad den försöker åstadkomma. De första kapitlena är lättsamma, äventyrliga och spännande, medan det avslutande kapitlet i boken berättar en något sorgsen och stämningsfull berättelse som berör skolläkaren Dr Guells bakgrund.

Cello är en huvudperson som är lätt att tycka om och fåglarna som kommer i allsköns färger och former är ganska skojiga emellanåt. Skurkarna i serien varierar från lite lagom dumma till svekfulla och intrigerande. Det är ofta lite väl enkelt att räkna ut vem som ligger bakom allt fiffel och båg som sker i de eftertraktade fåglarnas närhet, men det gör inte så mycket. Det här är en serie som klarar sig lika bra utan sådant.

The Palette of 12 Secret Colors passar kanske bäst för lite yngre läsare eftersom den är relativt okomplicerad och inte innehåller särskilt mörka berättelser. Men den är även varmt rekommenderad för den som vill läsa en riktigt mysig och fantasifull berättelse om vänskap och livsglädje. Man blir glad av att läsa den!

Den här serien passar för alla åldrar.

Liknande titlar
Sugar Sugar Rune
Venus In Love
Ouran Host Club

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev