Tecknade serie-toppen

Otomen (manga)

Publicerad: Torsdag, 19 februari 2009, Skribent: My Bergström, Betyg: 4
av Aya Kanno

Otomen handlar om 2000-talets nya mangapojkar: Killar som gillar allt som är sött och traditionellt anses vara tjejigt. Den handlar även om att våga stå för vem man är. Otomen blev mer eller mindre en hit redan från första kapitlet, och sticker ut eftersom den vågar utmana den traditionella japanska mansrollen. Serien introducerar ett nytt mansideal och är dessutom riktigt underhållande på köpet.

Asuka är utåt sett en stoisk och manlig kille. Alla killar vill vara honom och alla tjejer vill vara med honom. Men allt är en fasad. Innerst inne vill han bara shoppa söta fotoramar, laga söta maträtter och läsa sin favoritmanga, "Love Chick". Men så förälskar han sig i en ny tjej i hans årskurs, Ryo. Hon är modig, frispråkig och mycket manligare än Asuka. Berusad av den nya förälskelsen kan Asuka inte längre stå emot de söta prylarna och tjejmangans frestelse. Nu gäller det bara att inte råka avslöja sig inför resten av skolan...

Kul att veta
Titeln skrivs på japanska så att det först ser ut att stå "Otome" (vilket betyder "ung och oskuldsfull flicka"), men sedan har "men" ersatts med det japanska tecknet för "man" (otoko).

En otomen är:
1. En ung man som både tänker som en tjej och har en tjejig smak.
2. Bra på att laga mat. Gillar städning och andra husliga sysslor.
3. Oskuldsfull. Ogillar att behöva bete sig manligt.

Definitionen är plockad från förlagets japanska hemsida för serien. Hemsidan finner du här (Obs! Enbart japanska!) Den ger bland annat ger tips om söta prylar för både tjejer och otomen. Otomen var med på 2008 års lista över rekommenderade verk hos Japanese Media Arts Festival.

Omdöme
På ytan är detta en serie om de japanska kvinnorna och alla verklighetens otomens enorma intresse för allt som är gulligt. Men gräver man lite under ytan, finner man en välskriven och charmig berättelse om att våga vara sig själv. För de som tröttnat på romantisk shoujomanga av det mer traditionella slaget kan nog Otomens emellanåt ganska feministiska berättelse kännas som en frisk fläkt.

Manga om tjejiga killar och grabbiga tjejer är inte så ovanligt egentligen, men på något sätt tycker jag att Otomen gör sin grej lite bättre än snittet. Det söta innehållet till trots, tycks Aya Kanno, som tecknar och skriver serien, vara något av en pojkflicka själv. Hon påpekar i en sidospalt att hon personligen inte har något större intresse för söta saker. Serien lyckas därför hålla en viss distans till sitt ämne. Aya har även ett ganska skönt sinne för humor, som upprätthåller balansen när det blir för sött och gulligt.

Otomen kretsar för tillfället kring tre karaktärer, Asuka, Ryo och deras killkompis Juta. Asuka kan mycket väl vara den mest bedårande killen i en shoujomanga på mycket länge. Vid ett tillfälle spänner han blicken i Juta, som är något av en tjejtjusare, och säger helt gravallvarligt: "Jag avskyr män som inte respekterar kvinnor." Det charmade åtminstone mig!

Ryo, den manliga tjejen, är en nästan lika bra karaktär, men hon överskuggas lite av att både Asuka och Juta har så pass starka personligheter. Juta, som har ett personligt intresse av att se Asuka och Ryo tillsammans, tillbringar mycket tid tillsammans med de två. Han smider planer för att få dem att bli ett par, vilket oftast slutar med att han bara lägger hinder i vägen för dem. Juta må vara en typiskt cool shoujomangakille, men han står för mycket av humorn i berättelsen och råkar ofta i luven med Asuka, eftersom de har så olika syn på kvinnor.

Otomen finns än så länge bara på engelska. Serien passar för alla åldrar, och om du gillar serier som Kare Kano, Skip Beat, Nana, Paradise Kiss, High School Debut och Love Com kommer du säkert att gilla även Otomen. Varmt rekommenderad!

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev