Tecknade serie-toppen

Me and the Devil Blues (manga)

Publicerad: Torsdag, 27 augusti 2009, Skribent: Johan Nordström, Betyg: 5
av Akira Hiramoto

Me and the Devil Blues, skriven och tecknad av Akira Hiramoto, är en av de där ovanliga mangorna som tillsynes utan förvarning dyker upp och bländar med sitt historieberättande.

Robert Johnson var enligt legenden en ung plantagearbetare i Mississippi med en brinnande önskan att bli en stor bluesspelare. En kväll vid midnatt tog han sin guitarr, gick ner till en lokal vägkorsning och där mötte han djävulen, i skepnad av en storvuxen svart musiker. Djävulen tog hans guitar, stämde den, och spelade några låtar. När Robert Johnson fick tillbaka guitarren kunde han spela blues som en gud, men hans själ var såld, och det dröjde inte länge innan djävulen kom att kräva den.

Hiramotos berättelse börjar strax innan Robert Johnsons möte med djävulen vid vägkorsningen och väver skickligt samman de få fakta som är känt om hans liv med de många legenderna och myterna. Om den verklige Robert Johnsons liv är väldigt lite känt och det mesta höljt i dunkel. Han var en blues-musiker, en av de absolut främsta av delta blues-spelarna, och när han dog 1938 var han endast 27 år gammal. Han lämnade efter sig ett musikaliskt arv som kom att få ett oerhört inflytande på såväl efterkommande bluesspelare som på den kommande rock n’ rollen. Han anses av många vara rock n’ rollens farfar.

Det är ingen tvekan om att Me and the Devil Blues är värd det beröm den har åtnjutit. Hiramoto är skicklig historieberättare och det märks att han har lagt ner mycket energi på såväl berättelsens utformning som på det grafiska. Han lyckas med stor känsla ingjuta liv och rörelse i sina illustrationer av Robert Johnson och de andra delta blues legendernas guitarrspel och sång. Det är nästan så att man kan höra musiken när ens blick glider över mangans sidor.
Me and the Devil Bues har getts ut som två volymer (i Japan bestod den ursprungligen av fyra volymer), och har vunnit åtskilliga priser, såväl i väst som i öst. Till ton och innehåll riktar den sig till läsare i övre tonåren och uppåt, när den urpsungligen publicerades i Japan var det i Kodanshas Afternoon, känd för sina högkvalitativa seinen-mangor.

Jag kan inte annat än å det varmaste rekommendera Me and the Devil Blues. Det är en manga att, likt en god bourbon, njuta långsamt av. Så slå dig till ro, sätt på en bluesskiva, och låt Hiramoto förtrolla dig med legenden av Robert Johnssons mystiska liv och leverne!

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev