Tecknade serie-toppen

Kimi ni Todoke - From Me To You (manga)

Publicerad: Fredag, 18 september 2009, Skribent: My Bergström, Betyg: 4
Av Karuko Shiina

Kimi ni Todoke är en serie om utfrysning och hur man finner styrkan inom sig att själv göra något åt sin situation. Det är även en serie om vikten av vänskap och folk som man kan lita på. Serien har blivit en stor succé i Japan, och det är lätt att förstå varför: Att uttrycka det man känner är en så viktig sak för oss som individer att det kommer strax efter vikten av mat, sömn och värme. Det här är den ultimata mangan om att våga ställa sig upp och säga vad man tycker.


Sawako är en tystlåten och ganska inåtvänd tjej, som helt oförtjänt blir både utfrusen och mobbad av sina klasskamrater. Det värsta är att folket i klassen inte ens är medvetna om att det är mobbing de sysslar med! Sawako kallas för det mesta för "Sadako", efter den läskiga tjejen i The Ring-triologin. Hon önskar att hon vågade berätta för sina klasskamrater att hon inte alls kan se spöken, utan är en helt vanlig tjej som längtar efter kompisar, men orden vill inte riktigt komma fram. Som tur är går det en kille i hennes klass, som är totalt omedveten om vad som pågår och behandlar Sawako precis som alla andra. När Sawako ser honom bestämmer hon sig för att det är dags även för henne att försöka vara ärlig med sina känslor.

Kul att veta
Kimi ni Todoke har precis börjat gå som tecknad TV-serie i Japan.

Omdöme
Kimi ni Todoke är en serie om att våga ställa sig upp på darrande ben, knyta händerna hård och säga rakt ut vad som trycker i bröstet. Den skildrar med nästan klaustrofobisk precision hur seriens hjältinna Sawako bestämmer sig för att bryta isen mellan sig själv och klasskamraterna. Man kan riktigt känna handsvetten och svindeln inom henne när hon ger sig ut på ostadig mark och börjar ta sitt öde i egna händer.

Jag gillar att mobbingen av Sawako i serien inte bygger på att hennes klasskamrater är elaka och missunnsamma, utan har uppstått på grund av ett missförstånd och sedan helt enkelt bara spätts på av olika fördomar. Kapitel 0, som till en början var tänkt att vara en avslutad historia, är den biten där seriens ursprungsidé fungerar allra bäst. När serien sedan går över till följetång, i och med kapitel 1, tappar den lite. En av anledningarna till det är att grundidén späs ut med några tradiga mangaklichéer, men berättelsens egentliga styrka lyser som tur är fortfarande igenom.

Kimi ni Todoke handlar även om den första kärleken, som inom Sawako föds som en djup respekt för Kazehaya, den av hennes klasskamrater som alltid vågar säga vad han har på hjärtat. Sawakos känslor växer under seriens gång, precis som Kazehayas, och det var länge sedan jag läste en manga som verkligen lyckas beskriva en så finstämd romans av det här slaget så väl som Kimi ni Todoke gör. Det ska serien ha en eloge för. Kazehaya är dessutom en ovanligt sympatisk och välutvecklad killkaraktär för att vara med i en japansk tjejserie. Det framgår i Karuko Shiinas anteckningar i sidospalterna att hon är kompis med kollegan Kazune Kawahara, som skriver High School Debut. Det kändes för mig ganska logiskt på något sätt, då även Kawahara är ovanligt bra på att ha med riktigt sympatiska killar i sina serier.

Följetångsserien håller som sagt inte riktigt samma höga kvalitet som seriens inledningskapitel, men jag tycker ändå att Kimi ni Todoke förtjänar betyget "mycket bra". Jag är nämligen säker på att serien som helhet kommer att bli lika bra som i kapitel 0 när den väl har kommit igång ordentligt. Med tanke på att författarinnan först i efterhand bestämde sig för att skriva vidare på serien är det inte så konstigt att det blir en hel del upprepningars så där i början. Lite synd är det dock att Shiina inte hoppade över "de onda högstadiebrudarna som mobbar alla som kommer i närheten av deras favoritkille"-plotten, ett stinkande och uttjatat berättargrepp som jag gärna klarar mig utan i det jag läser. Men bortsett från detta är serien riktigt bra!

Jag rekommenderar Kimi ni Todoke till alla som gillar serier med lugnt tempo och en blanding av kärlek och vänskap. Det finns en hel del humor i serien, men den är lågmäld och passar väl in i den stämning som serien målar upp. Jag rekommenderar serien till er som gillade High School Debut, Love Com, Boys Over Flowers, Sand Chronicles, Kare Kano, Paradise Kiss och liknande serier.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev