Tecknade serie-toppen

Saint Young Men (japansk manga)

Publicerad: Torsdag, 12 november 2009, Skribent: Johan Nordström, Betyg: 4
Tänk om Jesus och Buddha var tillbaka på jorden. Tänk om de delade lägenhet i Tokyo. Hur skulle deras vardag se ut?

Den humoristiska mangan Saint Young Men ger oss svaret. Mangan låter oss följa de två rumskamraterna Jesus och Buddha och deras liv i Tokyo. Varje kapitel fokuserar på någon aspekt eller händelse i deras vardagsliv; vi får bland annat läsa om hur de besöker Asakusa och Tokyo Disneyland, firar jul, åker pendeltåg i den japanska rusningstrafiken och upptäcker Internet.

Saint Young Men är smått brilliant i sin användning av Jesus och Buddha för att belysa olika kulturella och sammhälleliga aspekter av det moderna japan. I Jesus och Buddhas möte med det moderna vardagslivet i Tokyo skapas en situationsbaserad komik som på ett oemotståndligt, charmigt sätt lockar såväl till skratt som viss eftertanke.
Mangan ger oss även små historiska inblickar i de två heliga männens storhet, men gör det allt som oftast mot bakgrund av deras uppenbara obetydlighet i det moderna japanska samhället. Det är större chans att Jesus får höra att några skolflickor tycker han liknar Johnny Depp, och att berusade salarymen frågar Buddha varför han har en knapp i pannan, än att de blir igenkända på riktigt.

Saint Young Men är en seinen-humorserie, och ges ut i Kodanshas tidning Morning 2. Det har i skrivande stund publicerats tre samlingsvolymer och då serien blivit en succe lär det bli fler. Det märks att Saint Young Men är riktad till en något äldre publik, både på de vardagssituationer som Jesus och Buddha hamnar i, men även på många av de skämt som florerar i mangan.

Bitvis påminner Jesus och Buddhas roller om japansk sketchhumor, så kallad manzai, i vilken Jesus är boke ("pajasen") och Buddha tsukommi ("realisten"). Japanska ordvitsar, så kallade oyaji-gyagu ("gubbskämt") förekommer också rikligt, och gör bitvis serien hysteriskt rolig.

Sammantaget är Saint Young Men en mycket underhållande, bitvis hysteriskt kul, manga. Den använder sig på ett humoristiskt vis av två av världens främsta religiösa ikoner för att skapa underfundiga situationer och små satori-liknande inblickar i det japanska vardagslivet. Mycket läsvärd!

Observera att Saint Young Men är direktimporterad från Japan. Texten är helt på japanska och det finns ej furigana-utläsning till kanji-tecken.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev