Tecknade serie-toppen

Gankutsuou - Greven av Monte Cristo (anime)

Publicerad: Torsdag, 17 december 2009, Skribent: Nina Lindström, Betyg: 4
Vissa berättelser är tidlösa, Greven av Monte Cristo är en sådan, då den har över hundra år på nacken men fortfarande är aktuell.

Det är en klassisk berättelse om kärlek, svek och hämnd. En historia om en man som blev förråd och vigde sitt liv åt att hämnas, en man som tog sig an namnet Greven av Monte Cristo.
Låter namnet bekant? Inte konstigt då det är titeln på en av världens mest lästa äventyrsromaner, Le Comte de Monte-Cristo av Alexandre Dumas.

Gankutsuou är en framtidstappning av den gamla klassikern. Originalet utspelade sig i 1800talets Frankrike, nu är vi istället i rymden på olika planeter, dock väldigt inspirerade av det gamla Frankrike. En annan skillnad är att istället för att få följa berättelsen ur grevens perspektiv får vi följa den unge adlingen Albert de Morcerf, den unga pojken som greven anser skulle ha varit hans son egentligen.

Gankutsuou blev hyllad som den bästa animeserien år 2004 och hyllas fortfarande för sin storslagenhet samt unika, och mycket vackra, stil. Det är svårt att i text beskriva hur annorlunda och vacker serien, det är något som måste ses. En varningens ord är att det antagligen är en stil som inte passar alla, och att man måste ge den en ärlig chans för att själv kunna vänja sig vid den. Dock kan nämnas att den kända modeskaparen Anna Sui tyckte serien var så snygg och vacker att hon själv valde att designa kläderna till sista avsnittet.

Föga förvånande är serien helt klart värd all sin hyllning. Klarar man bara av att vänja sig vi den väldigt speciella och udda stilen som serien har, är det en serie som både har snygg yta och mycket substans. Det är förvisso inte konstigt, har man en så pass bra grundhistoria som Monte Cristo att bygga på är det svårt att inte lyckas. Det som gör det hela bättre, men ändå kanske kan ses lite som en vågad chansning av de som gjorde serien, är att välja att inte följa grundhistorien slaviskt utan inte bara byta miljö utan också perspektiv på historien. Det finns redan många adaptioner av Monte Cristo där vi får följa Greven i hans hämnd-exposé, så det är bara skönt att få se det hela ur någon annans perspektiv.

Att ha läst boken är inget krav för denna tv-serie, den fungerar bra som den är. Däremot kan det ses som ett plus att ha läst den. Delvis blir det lättare att hålla reda på hela persongalleriet och så är det kul att kunna se vilka skillnader och friheter som har tagits.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev