Tecknade serie-toppen

Dorohedoro (manga)

Publicerad: Torsdag, 22 april 2010, Skribent: My Bergström, Betyg: 3
Av Q Hayashida

Dorohedoro är en steampunkdoftande cyberpunkserie med mycket attityd. Serien är blodig och våldsam redan från första rutan och är den perfekta serien för den som längtar efter en serie utan inslag av sockersöt romans eller överdriven humor.


Tecknarstilen varierar mellan skickligt detaljerad och hafsig, men världen som Q Hayashida målar upp för oss liknar inte riktigt någon annan manga som har getts ut på engelska under de senaste åren.

I Dorohedoros värld existerar det två parallella världar; en yttre och en inre. Den inre världen, Hålan, kan endast nås genom särskilda portar, som den yttre världens magiker använder för att på så sätt ta sig in i den inre världen och studera denna. De studerar världen genom att fånga Hålans invånare och utföra experiment på dem. En av dessa "laboratorieråttor" är Caiman, en reptilliknande man utan minnen av vad som hände innan hans nuvarande partner Nikaido hittade honom i en mörk gränd. Det enda han vet är att en magiker har attackerat och delvis förvandlat honom till en reptil. Han söker efter magikern i fråga, för att tvinga denne att förvandla honom tillbaka till människa igen.

Kul att veta
Q Hayashida är känd för sina fantasifyllda och hårdkokta scifi-världar.

Omdöme
Om jag ska vara ärlig är Dorohedoro inte riktigt en serie i min smak, eftersom jag har lite svårt för inslag av blodfontäner och avhuggna kroppsdelar som flyger omkring i serierna jag läser. Men Dorohedoro har en hel del gemensamt med andra, hyfsat våldsamma serier som jag sedan tidigare uppskattar. Den påminner mig bland annat om både Battle Angel Alita och Parasyte, och jag kan mycket väl tänka mig att det finns en hel del läsare som har längtat efter något lite mer hårdkokt och våldsamt än den sortens serier som för det mesta dyker upp på svenska och engelska.

Det jag faktiskt gillar med Dorohedoro är att Q Hayashida tycks ha hittat på en hel del egna, unika idéer i sin serie. Istället för att bara plocka ihop en standardberättelse direkt ur hela Japans bakkatalog av manga, har hon lyckats skapa en spännande värld med blandade influenser från cyberpunken och steampunken. Hon har dessutom lyckats väl när hon har byggt upp miljöerna i serien, tills det nästan känns som om man själv, som läsare, följer med Caiman och Nikaido medan de går genom staden.

Vad gäller själva berättelsen, så hade jag först lite svårt att hitta en övergripande sådan, men för varje kapitel fördjupas mysteriet om både staden och Caimans märkliga reptilutseende. Personligen tror jag inte att jag kommer att läsa vidare i serien, men för de läsare som fastnar för serien finns det ytterligare 11 volymer att se fram emot. Serien är dessutom inte färdigskriven ännu i Japan.

Jag rekommenderar Dorohedoro till er som gillar Blade of the Immortal, Battle Angel Alita, Parasyte, Vagabond och liknande serier. Man bör nog ha en hög tolerans för blodigt övervåld, för det finns det gott om i serien.

Länkar
Läs första kapitlet av Dorohedoro gratis online
Viz engelska version av IKKI Magazine

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev