Tecknade serie-toppen

Moe USA (manga)

Publicerad: Torsdag, 29 april 2010, Skribent: Lisa Medin, Betyg: 1
Av Atsuhisa Okura

Patty och Ruby är ett par amerikanska tonårstjejer, tillika gigantiska nördar. Och när de nu äntligen lyckas komma till nördarnas Mecka, Akihabara, hur skall de göra för att finansiera sina kostyminköp? Givetvis får de anställning på ett maid-cafe, och med hjälp av ett par magiska maid-uniformer börjar de leva sin dröm.


Omdöme
Det finns faktiska, mätbara skillnader i kvalitet mellan olika verk. Dramaturgi, tecknarskicklighet, dialogens hållbarhet, rutupplägg och siddesign är saker man kan bedöma och kritisera hos en serie. På samtliga punkter brister Moe USA.

En välvillig lögnare skulle kunna beskriva stilen som "minimalistisk", men "genomgående usel" är en lika korrekt bedömning. Dialogen är knapphändig och saknar fullständigt elegans, dess enda syfte är att med en påfrestande dum pratbubbla efter annan föra handlingen framåt i ett tempo som lyckas vara både rasande och ineffektivt. Bakgrunder är i princip obefintliga, rutupplägget är oinspirerat och valhänt.
Att en enskild individ gör en dålig serie är inget anmärkningsvärt; vad som är mest förbryllande med Moe USA är det redaktionella misslyckande som det innebär att den här publikationen någonsin fick se dagens ljus.
I normala fall skulle en recension innehålla ett noggrant vägande av de dåliga sidorna mot de goda. Så inte i det här fallet. Goda egenskaper, ljuspunkter och försonande drag saknas helt i Moe USA. Det är en förskräcklig serie som inte bör läsas av någon.

Halvvägs in i boken förklarar huvudpersonernas arbetskamrat på maidcafét att "moe" är "känslan kunderna får om ni gör ett bra jobb". Det finns ett annat ord för känslan det ger att läsa den här serien: Äckel.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev