Tecknade serie-toppen

Spice & Wolf (roman)

Publicerad: Fredag, 15 oktober 2010, Skribent: Nahal Ghanbari, Betyg: 3
Av Isuna Hasekura

Den populära historien om Spice and Wolf, här i sitt ursprungliga medium. En fint dynamisk relation karaktärer emellan, samt en tät handling, bidrar till en stämningsfull bok som är starkare än sin mangaadaption, även om den inte uppnår animens genomgående mysiga värme.

Kraft Lawrence, en ung köpman med inte alltför storslagna framtidsplaner, råkar på en av sina handelsresor plocka upp den lokala skördegudinnan. Den vackra Holo har vargsvans och öron, och kanske det mest vinnande leende han någonsin stött på. Hon charmar såväl som tvingar ifrån honom ett löfte om att ta henne till landet Yoitsu i norr, i utbyte mot att hon skall gynna hans karriär. Det kan ju inte skada att ha en gudinna på sin sida, tänker Lawrence, men allt från rivaler till kyrkans män tycks ha helt andra åsikter.

Kul att veta
Författaren Isuna Hasekura debuterade år 2005 med första volymen av Spice and Wolf. Han deltog i den tolfte omgången av Dengeki Novel Prize, som hålls av ASCII Media Works och kom på tredje plats. Bakom romanens illustrationer står Yū Ayakura. Sedan denna ”light novel”-serie började tryckas i 2006 har Spice and Wolf nått 14 volymer, gjorts till en anime på två säsonger, skrivits om till manga och finns nu även som spel och radioprogram över nätet. Amerikanska Yen Press har köpt rättigheterna till den engelskspråkiga översättningen av både romaner och manga.

Omdöme
Den vänskap som växer fram mellan Holo och Lawrence är den här berättelsen stöttepelare, och deras beroende av varandra tycks oundviklig. Holo som levt i flera sekel, har aldrig riktigt lärt sig hur det är att leva med andra. Hennes själviska och nästan barnsliga sätt är frustrerande, men samtidigt ett spel för att inte blotta rädslor. Lawrence, som alltid tänkt på affärer och framtiden, får lära sig hur det är att leva i nuet och tänka med hjärtat och känslorna istället för med huvudet. Vänskap är inte alltid logisk. Inte kärlek heller, för den delen.

Mitt första möte med Spice & Wolf var genom animeserien, och dess visuella färgöverflöd lyfte verkligen storyn till en ny nivå. Jag kan sakna en del av det när jag läser romanen, som trots sin detaljrikedom inte känns lika gripande. Men jag finner ändå romanen roande och läsvärd, med en ingående bild av sin världs handelsrelationer, gillen, köpmannaknep och valutor, samt ett nära porträtt av karaktärerna. Den tacklar frågor som ensamhet och tillit, i en tid med mycket snäv världsbild för vad som är accepterat och normalt. Kärnan av Spice & Wolf blir just den värmande vänskap som växer fram pågrund av alla yttre omständigheter, och som blir berättelsens sanna styrka.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev