Tecknade serie-toppen

Cat Eyed Boy (manga)

Publicerad: Torsdag, 2 december 2010, Skribent: Johan Nordström, Betyg: 3
Av Kazuo Umezu

Groteska monster, förvridna människor, rädda skolpojkar och en kattögd pojke, till hälften demon, hälften människobarn. Det är ingredienserna i Cat Eyed Boy (Nekome kozuo) Kazuo Umezus skräckklassiker från 1967, vilken kom att bli en av hans första stora framgångar. The Cat Eyed Boy blev även Eisnernominerad år 2009.


Umezzu, en av de absoluta giganterna inom den japanska skräckmangans värld låter sin kattögonförsedda protagonist bli läsarens ledsagare genom en rad fristående skräckmanganoveller. Den kattögonförsedda pojken är historiernas gemensamma nämnare; halvt mänsklig, halvt monster hör han hemma varken i människornas eller monstrenas värld. I somliga historier är han en tyst observatör, gömd i skuggorna, som med stor fascination ser den ena fasansfulla historien efter den andra uppdagas, i andra tar han en aktiv roll i historien.

Umezus bilder är detaljrika och av en realistisk stil vilket formar den fond gentemot vilken historiernas bisarra och groteska inslag målas upp, och det är i kontrasten mellan det verklighetstrogna och det groteska Umezzus skicklighet som historieberättare och skräckmangaka lyser starkast. Samtidigt är Umezu allt annat än subtil i sitt berättande, ofta blir hans seriefigurer övertydliga i sina reaktioner, något som dock ofta känns förvånansvärt passande. Även hans skicklighet vad gäller att fånga skräckkänslan och alienation hos sina, oftast unga, huvudrollsinnehavare är påtaglig.
De flesta av mangans historier kretsar på ett eller annat sätt kring hämnd och vedergällning, ofta för något en vuxen rollfigur gjort i sitt förflutna, vilket senare hemsöker honom, och vars effekter även spiller över på alla i hans omgivning.

Cat Eyed Boy är en uppfriskande, tämligen lekfull skräckmanga, som ger smak på en av de japanska skräckförfattarnas närmast gränslösa idérikedom och fantasi. Dock känns Cat Eyed Boy inte lika gripande som många av hans andra verk, och de fristående kapitlen, även om de överlag är underhållande, varierar i sin kvalitet såväl till innehåll som till teckningsstil och kreativitet. Sammantaget utgör The Cat Eyed Boy en underhållande och intressant skräckmanga som säkerligen de allra flesta kommer att uppskatta, även om den inte når upp till samma nivå som exempelvis Umezus mästerverk The Drifting Classroom.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev