Tecknade serie-toppen

Terumae Romae (manga)

Publicerad: Torsdag, 24 mars 2011, Skribent: Johan Nordström, Betyg: 3
Av Mari Yamazaki

Antikens greker gillade bad, något även dagens Japaner gör. I Mari Yamazakis humoristiska manga Terumae Romae möts de två.

Terumae Romaes handling är förlagd till antikens Grekland, närmare bestämt till cirka 130 e. Kr., och följer greken Lucius, badhusarkitekt till yrket. När mangan startar är Lucius arbetslös och har problem att attrahera nya kunder, då han vill bygga badhus i klassisk stil, till skillnad från de mer moderna byggnaderna som uppförs runt om kring i staden i ett rasande tempo.

När Lucius blir ivägdragen av en vän till en lokalt badhus för att slappna av är han föga medveten om att hans karriär strax ska ta sig en radikal ny riktning. I badhuset sugs han ner i ett mystisk hål som öppnar sig i badets golv, när han lyckas komma upp till ytan befinner han sig någon helt annanstans; i ett lokalt japanskt badhus!
Omtöcknad och förvånad ser han sig omkring, först i tron att han råkat hamna i slavarnas badkvarter, men börjar sedan förundras över badets ovanliga design och förträffliga praktikalitet. När han väl finner sig tillbaka i antikens Grekland igen är det med ett huvud fyllt med nya idéer.
Lucius fortsätter att färdas fram och tillbaka mellan antikens Grekland och det moderna Japan, och läsaren får följa med på en veritabel exposé över hur människans badkultur yttrar sig i respektive tid och plats.

Med Terumae Romae vann Mari Yamazaki det prestigefyllda Manga Taisho-priset (Stora Eeriepriset) och pris för bästa korthistoria vid den 14e Tezuka Osamu Kulturprisutdelningen. Priset är måhända särskilt intressant då dess juryn består av bokhandelsbiträden ansvariga för mangaavdelningar, istället för mangaredaktörer hos förlagen. Vidare begränsas även priset till manga som har givits ut under det gångna året och bestående av åtta eller färre volymer, för att på så vis främja nyare verk.

På det stora hela är det en trevlig och småhumoristisk manga, som på ett underhållande vis belyser det japanska badandets många olika yttringar.

Mangan finns när detta skrivs bara på japanska, och det är den versionen som är recenserad.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev