Tecknade serie-toppen

Monster Hunter: Orage (manga)

Publicerad: Onsdag, 14 september 2011, Skribent: My Bergström, Betyg: 3
Av Hiro Mashima

Monster Hunter: Orage är en fartfylld serie med tonvikt på fajter; föga förvånande eftersom serien baseras på ett action-RPG. Men trots att det är en spinoffprodukt står serien på egna ben, med en berättelse unik för mangan, samt välgjorda teckningar och karaktärer. Som äventyrsserie fungerar Monster Hunter: Orage precis lika bra som sina kollegor i genren.


Shiki är en monsterjägare; inspirerad av vad han har lärt sig av sin numera avlidna mentor ger han sig ut för att söka efter den legendariska åskdraken Myo Galuna. Men inte ens en outtröttlig kämpe som Shiki kan jaga ensam; för att lyckas behöver han värva bra kompanjoner som kan hjälpa honom att besegra ett av världens mäktigaste monster.

Kul att veta
Monster Hunter Orage, som blev 4 volymer lång, baseras på det japanska spelet Monster Hunter, som släpptes i Japan av Capcom 2004. Spelet blev en enorm hit och har fått flera uppföljare. Alla som jobbar med serien är mer eller mindre vana Monster Hunterspelare. De listar hur många speltimmar de har under bältet i slutet av extramaterialet och Hiro själv fick uppdraget just på grund av att redaktionen för tidningen Shonen Rival, som Monster Hunter gick i, visste hur mycket tid han spenderade med spelet.

Hiro Mashima har tidigare gjort hitserierna Rave Master och Fairy Tail, som båda även har blivit TV-anime. Han inspireras av Akira Toriyamas Dragonball och det japanska rollspelet Dragon Quest. Han är en smula kontroversiell i mangasammanhang, eftersom hans tecknarstil är närmast identisk med serien One Piece. Den officiella förklaringen till detta är att båda serieskaparna är inspirerade av samma verk, dvs Dragonball, men det gäller å andra sidan hela deras generation av tecknare så det verkar mer rimligt att Mashima används av Shonen Magazine och Shonen Rival för att konkurrera specifikt mot just Shonen Jumps One Piece (inte ovanligt i den hårda konkurrensen på den japanska marknaden, ungefär samma mekanismer som får Hollywoods att producera liknande filmidéer samtidigt).

Omdöme
Jag var till en början lite skeptisk till Monster Hunter, eftersom serien baseras på ett spel från Capcom och tecknas av en kontroversiell serieskapare (se ovan). Till min glädje visade sig mina farhågor mestadels obefogade. Efter en svag början får serien snabbt upp farten och blir till en ganska trevlig äventyrsmanga, med snyggt tecknade dynamiska fajter, starka karaktärer och roliga situationer.

Det som vann över mig var främst två saker: Till att börja med har vi det faktum att serien fokuserar på samarbete. Det är inget nyskapande; många japanska serier förespråkar detta ideal. Det kändes däremot väldigt väl integrerat i berättelsen. För läsare som mig, som tyckte om scenen tidigt i början av Naruto där Sakura, Sasuke och Naruto måste samarbeta för att besegra Kakashi i en träningssession, var detta ett välkommet inslag i Monster Hunter. Jag hoppas att serien fortsätter att trycka på denna punkt, istället för att skifta fokus till personliga vendettor och episka dueller som så många shounenserier tyvärr tenderar att göra. Seriens korthet känns lovande och gör att berättelsen fort går framåt.

Ännu viktigare för egen del var att tjejerna i serien får sparka lika mycket stjärt som killarna, utan något trams om att tjejer är naturligt svagare och därför måste använda andra strategier än de starka, mäktiga killarna som man så ofta stöter på. I Monster Hunter slår Shiki följe med två tjejer, en som slåss med svärd, en som använder skjutvapen. De må ha lite tramsiga kläder på sig emellanåt, men de är väldigt coola när de slåss! Inte nog med det, de får dessutom ge dödsstöten till monstret i en av fajterna, en roll som vanligtvis brukar ges till seriernas (manliga) protagonister. Jag blev så tagen att jag höjde seriens betyg från en stark tvåa till en trea! Nu hoppas jag att det fortsätter i samma anda.

En annan aspekt av serien som gjorde mig välvilligt inställd var att Monster Hunter: Orage visade sig vara en av de bättre spel-till-serieadaptionerna jag stött på hittills. Man vet aldrig riktigt vad man får i den här sortens spinoffserier, men eftersom Hiro Mashima, som debuterade 1998, vid det här laget är en rutinerad serieskapare med över 40 seriepocketar under bältet är resultatet faktiskt ganska bra. Serien är medvetet skriven så att även folk som jag, som inte har spelat Monster Hunter, ska kunna komma in i berättelsen och även om det refereras till spelens monster känns det som om berättelsen står på egna ben.

Gillar man Monster Hunter: Orage kan jag även peka er i riktning mot andra fartfyllda äventyrsserier som Soul Eater, Tsubasa: Reservoir Chronicles, O-parts Hunter, One Piece, Naruto och förstås Hiro Mashimas tidigare serie Fairy Tail.

Länkar
Intervju med Hiro Mashima
En till intervju
Hiro Mashima ritar en av seriefigurerna i Fairy Tail

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev