Ryuichi Sakamoto 1952-2023

Publicerad: Måndag, 3 april 2023, Skribent: Linda

Den japanske kompositören Ryuichi Sakamoto har gått bort, vid 71 års ålder. Han blev stor på sjuttiotalet som en del av den banbrytande elektroniska trion Yellow Magic Orchestra och var en tidig pionjär vars musikaliska inflytande jämförts med Kraftwerks. Han fick i bandet smeknamnet Professorn för sina enorma kunskaper inom teknik

YLO var det första japanska bandet som slog brett utanför Japan, och blev både respekterade musiker och popidoler, men Sakamoto gjorde sig känd även utanför YLO, för bland annat sin filmmusik och sina samarbeten med andra artister. 

1983 skrev han musiken och spelade en av huvudrollerna i Merry Christmas, Mr Lawrence. Där spelade han bland annat mot David Bowie, och samarbetade med David Sylvain för ledmotivert som släpptes som framgångsrik singel i flera versioner. Mer nyligen har han i väst gjort musik till The Revenant, och belönades med en oscar för musiken till ”Den sista kejsaren” (1987) tillsammans med David Byrne. Han har även jobbat med regissörer som Takahashi Miike, Bernardo Bertolucci, Pedro Almodóvar, Brian De Palma och Oliver Stone. 

Mer udda samrbeten var när han till exempel gjorde ringtonerna till Nokias nya mobil 2005. Han gjorde musik fram till slutet och släppte regelbundet soloskivor, och hans sista skiva släpptes så sent som i januari i år, när han visste att han var obotligt sjuk.

När beskedet om hans bortgång kom var det med hans favoritcitat ”Ars longa, vita brevis”, vilket kan översättas: ”Konsten är lång, livet är kort”. Hans konst kommer leva kvar väldigt länge. 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev