Nyhetssvep på bokhyllan

Publicerad: Onsdag, 14 juni 2023, Skribent: Annie

The Keep Within - J.L Worrad 

Sir Harrance ‘Harry’ Larksdale är kungens oäkta bror som bara försöker hålla sin teater vid liv och förhoppningsvis även komma på god fot med den nya kungen. Efter ett snabbt möte med en man från bergen blir han dödsförälskad och lovar att försöka rädda honom från hans fiender - som bland annat innefattar den mytomspunna Red Marie, som med rostiga spikar till tänder och med en lie skördar liven av dom som har råkat prata om the keep-within, slottets onda del. Samtidigt ryktas det om en kupp i hovet och den Tredje Drottning har ställt in siktet på Drottning Carmotta il’Lundadella och hennes ofödda barn, men Carmotta är inte den som ger sig utan en fight.

Välskriven grimdark, blandat med mängder av hovintriger, där de moraliska grånyanserna verkligen dras till sin spets. Folksageskräcken blir dessutom en riktigt intressant aspekt i det hela.
 

The Troop - Nick Cutter

På den lilla isolerade ön Falstaff längs med den vackra Kanadensiska östkusten har en scoutledare och hans fem scoutpojkar satt läger på en trevlig överlevnadshelg. Det ska vara teknikfritt och grillade mashmallows, lägereldar, att vara ett med naturen och det ska bara bli alldeles, alldeles underbart. Fram tills att en utmärglad man tar sig iland bland pojkarna. Plötsligt handlar det om en {helt} annan sorts överlevnad än vad de först hade räknat med. Lite spoiler som kommer vara en selling point för vissa och en big nono för andra - men vi snackar modifierade binnikemaskar. Egentligen har den några år på nacken men den här snäppet billigare nyutgåvan ger ändå möjlighet för att ta del av en stilbildande body horror deluxe. 

 

Daughter of Redwinter - Ed McDonald

Ed McDonald är författaren bakom Raven’s Mark-serien och har nu gett sig in en ny serie som börjar med Daughter of Redwinter. Där möter vi Raine som kan se de döda. Egentligen är det lika mycket en dödsdom som en gåva, eftersom hennes liv är i fara om någon får reda på hennes hemlighet, så hon har gjort en hel del skumma saker för att rädda sitt eget skinn, som exempelvis att ansluta sig till en kult. Vad hon inte hade räknat med var att en av hennes sällsynta välvilliga handlingar, som att rädda en skadad kvinna skulle få sådana oerhörda konsekvenser. Kvinnan är nämligen förföljd av Draoihn, krigarmagiker som är beredda att gå över lik för att få tillbaka det som kvinnan har stulit. Och nu är Raine indragen i det hela. En mörkare fantasy med mycket lore och en hel del vändningar i berättelsen. 

 

Malevolent Seven - Sebastien de Castell

Cade Ombra är en legomagiker som aldrig har hävdat sig vara särskilt nobel eller hedervärd. Egentligen är ingen magiker särskilt nobel, de flesta är arga och våldsamma och gör vad som helst för pengar. När Cade förstår att de som har anlitat honom är ännu skummare behöver han plöstligt fråga sig själv vad som egentligen är “rätt”, ett koncept som är hyfsat främmande för honom, och slutligen landar han i att göra det “rätta”. Men han kan inte göra det på egen hand och tillsammans med hans enda vän, en mordisk åskmagiker, ger de sig ut på ett självmordsuppdrag för att döda några av landets sju mäktigaste magiker. Tillsammans måste de värva ett udda gäng som ger sig ut på jakt, men frågan är om de kommer hinna innan deras förflutna kommer ikapp dom. 

Sebastien de Castell skriver vansinnigt smart och med mycket mörk humor i den här boken som andas D&D-, Suicide Squad och Kings of the Wyld. 
 

Lady MacBethad - Isabelle Schuler

Gruoch har en profetia kring sig att en dag bli Albas drottning. När hon förlovas till den kommande kungen Duncan verkar allt klappat och klart, men väl vid Scones hov är det inte så enkelt som hon hade hoppats. Hovet är fullt med intriger och maktspel från folk med tydliga och mindre tydliga motiv. När hennes kröning närmar sig behöver hon fly hovet för att behålla livet men det krävs enormt mycket mer för att hålla Gruoch borta från sitt öde. 

Shakespeares pjäs MacBeth var första gången vi fick ett ansikte på den ambitiösa, sluga Lady Macbeth. Men kanske är det mindre känt att den karaktären, och även hela berättelsen är inspirerad av en riktig person, det vill säga drottning Gruoch som levde runt 1000-talet i Skottland. I sann re-telling anda får vi här möta hennes bakgrund och se vad som formade och drev henne. 

 

The Princess and the Grilled Cheese Sandwich - Deya Muniz

Det här var en titel som vi hade tänkt ha till en kampanj lite senare, men ni kunder praktiskt taget skrek efter den här gulliga, hjärtvärmande tecknade serien så vi fick ducka och slänga ut den mycket tidigare än förväntat. Så nu ligger den brasilianska serietecknaren Deya Muniz verk ute på våra nyhetshyllor. 

I den får vi möta Lady Camembert som vill leva på sina egna villkor och inte behöva gifta sig med någon himla man. Problemet är att kvinnor inte får ärva, så när hennes far dör tar hon sig in i hovet som Greve Camembert. Men det är inte helt enkelt att hålla en låg profil när den ljuvliga Prinsessan Brie, med sin brinnande aktivism och sitt öga för mode, fångar Camemberts uppmärksamhet. Vansinnigt gullig tecknad serie med mode, ost och sann kärlek. 

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev