Intervju med Anders Jansson om att sprida spelgospeln

Publicerad: Tisdag, 22 oktober 2024, Skribent: Daniel

Anders Jansson, känd från bland annat Hipp Hipp! och nu senast The Floor Sverige, är en erfaren rollspelare och gör sin egna Picatrix Spelpodd, samt figurerar även som live-rollspelare under spelfestivalen Lund 1920 nu i helgen. Han har dessutom hjälpt oss med både boktips och att prata tärningar

Vem är du Anders? 

Komikern Anders Jansson bor i Lund, med familj. Rollspelat sen - vet inte riktigt när vi började, 1980? Stranger Things, det är vi. Jag är gammal brädspelsnörd. Det var i princip bara Alga som fanns på den tiden. Sen började andra spel komma: Avalon Hill, Dungeons & Dragons, Chaosium, Äventyrsspel. Vi har ju i princip hållit på sedan dess, av och till, sedan när man får barn och karriär går det lite i vågor. Nu de senaste tio åren så har det bara ökat och det är en otrolig glädje att hålla på med detta. Komiker och nörd är väl mina starka sidor. 

Är du fortfarande brädspelsintresserad? 

Ja, absolut! Men rollspel är kanske mitt forte. Jag och mina kompisar från högstadiet har en årlig helg då vi åker bort och spelar roll- och brädspel. 

Är du Eurogamer eller Ameritrasher? 

Haha, så nördig är jag inte! Jag spelar allt och kan uppskatta bägge. Jag är alldeles för godtrogen för att spela Diplomacy. Går in i pakter, blir plötsligt backstabbad. Jag gillar nyare familjespel. Spel som man kan komma igång med ganska snabbt. Men det har sin charm att gå och lägga sig med en fyrtiosidorsmanual när man ska spela Scythe

Din spelpodd Picatrix, kan du berätta lite om den? 

I podden siktar vi på mycket intervjuer, bland annat med speltillverkare, även med experter på olika ämnen som till exempel hur att bygga en värld. Hur bildas en bergskedja? Att prata med en geolog om detta kan vara ganska kul. Eller prata religion med en teolog - hur uppstår religioner? Sånt som jag själv älskar att läsa om när jag bygger mina världar. Det kommer bli en ganska blandad podd. Sen är målet att vi ska börja spela i podden, alltså actual play. Kan bli en spin-off. Vi bygger podden organiskt. Vi har ju spelat live inför publik på Lund 1920-festivalen två år i rad. Det har varit så otroligt roligt! Vi har ju vana från scen och är duktiga på att göra shower. Man kan inte bara sitta som när man poddar utan måste ta in publiken. 

Många brukar ju dra mot att bli något slags allätare med åren. Det känns som att ni med podden siktar på bredd, att täcka spel som medium så alla har någonting att hämta? 

Ja, verkligen! Både tilltala, kanske inte direkt nybörjare, men de som kanske inte testat alls, och samtidigt vara tillräckligt nördiga för att ett avsnitt skulle kunna handla specifikt om Leder Games som sitter i Minnesota och gör Root. Jag har alltid i mig att sprida gospeln om rollspel och nå en stor publik. Det jag älskar med hela spelvärlden är community-känslan. Vi är så många som älskar att läsa regler och köpa nya tärningar - varje gång man gör en ny character måste man ha nya tärningar! 

Det finns ju vissa ritualer runt det där. När jag var yngre laddade vi och dansade runt tärningarna innan viktiga slag. 

Det där med att skylla på tärningarna är underbart roligt. Ta till exempel dice prison, bilder av tärningar som sitter i fängelse. Ritualer runt tärningskast är för att höja humorn när man slår 1. Man minns ju aldrig 14, bara ettorna och tjugorna. Vi spelade Call of Cthulhu och någon hade blivit skjuten. En spelare sa: “Jag har 90% i First Aid, släpp fram mig!” Och så slår han 97 och gör skada istället. Så kommer en annan in som var läkare och hade 80, men slår 00 och dödar den skadade spelaren! Det sitter fortfarande i, tjugo år senare. De minnena bär man med sig som om man hade upplevt dem på riktigt! 

Podden är väldigt mysig! Härlig blandning mellan initierat nörderi och populärkulturella referenser. 

Jag vill sprida gospeln om att detta är världens bästa umgängesform. Att lägga ett händelsekort i Svea Rike precis när det går jättebra för någon är det roligaste man kan göra! När man spelar Kremlin och skickar någon till Sibirien som var på väg upp och en annan spelare hade lagt alla sina inflytelsepoäng på den personen. Även rollspel - alla dessa minnen som skapas ur ingenting. En skillnad mellan brädspel och rollspel är att rollspel är ganska intimt. Du har ju ditt gäng, din jargong och alla har sin stil. I vårt gäng är vi ganska fria och kan referera till något nutida mitt i ett Cthulhu-äventyr. Vi är komiker, det är svårt att låta bli att inte beskriva någon som exempelvis en blandning mellan Indiana Jones och Ulf Kristersson, bara för att få ett skratt men också bidra. 

En glad nyhet är att ni siktar mot actual plays vilket väl inte är jättevanligt på svenska? 

Jag har mest spelat Call of Cthulhu och Dungeons & Dragons, även om jag testat annat, så kommer kanske göra något med Fria Ligan vilket kan bli ett sätt för mig att till exempel lära mig Blade Runner-kampanjen, baserad på en av mina topp fem filmer. Jag kommer till Comic Con i Stockholm och sitter hos Science Fiction-Bokhandeln! Det är kul att göra live-grejor och träffa folk! 

Vilken är din favoritkampanj till Cthulhu? 

Det finns många favoriter till Cthulhu. Just nu spelar vi Orientexpressen. Den är lite speciell och utspelar sig ju inte hela tiden på själva Orientexpressen. Alla trodde det skulle bli Agatha Christie. Det är mer ett sätt att komma runt Europa. Det kommer ju bli några kapitel ombord på tåget, mot slutet. Den första kampanj vi spelade är också en favorit: The Funghi From Yuggoth. Den har jag starka minnen av, första gången jag läste in mig på en kampanj. Då valde jag Bernard Herrmans musik från North by Northwest. Den blev temat till hela kampanjen så när mina spelare hör den musiken får de flashbacks till Peru och att bekämpa Mi-Go uppe på bergstopparna. Den ligger mig varmt om hjärtat. Man ska inte glömma att man kan köpa en rollspelsbok utan att behöva spela den, men får en introduktion till kung Arthur eller en epok eller en film. Det ligger så mycket jobb bakom varje bok. Ibland är det trevligt att bara läsa Monster Manual. De lägger sig i den mentala banken: här ska vi ha en Displacer Beast. Rollspelsböcker är ofta en god introduktion till en era, som Väsen som utspelar sig på artonhundratalet. Man får ändå en känsla, en dörröppnare. 

Vad har jag missat som du vill berätta mer om? 

Vi har vår rollspelsfestival Lund 1920, 25-27 oktober. Vi kommer spela ett nytt äventyr som jag håller på att skriva nu som heter ”Ur Svenska Hjärtans Djup”. Första frasen ur Kungssången. Den kommer kretsa kring militärförläggningen I25 som låg i Lund på tjugotalet. Det är roligt att läsa om den perioden. Äventyret Räddaren i Nöden handlar ju om antisemitism och judarnas enklav i Lund. Spännande med faktiska saker som har ett äventyrsfilter på sig så man också lär sig någonting. Det har jag alltid gillat med Call of Cthulhu och historiska spel - att spela i en riktig värld. Jag vill veta vad detta vapnet heter för jag ska köpa ett sånt nu, innan vi åker ut på äventyr! Skillnaden mellan Leather Armor och Studded Leather. Man kan verkligen gå ned i ett svart hål och researcha hillebarder! 

 

Foto: Morgan Norman


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev