Peter Bergting berättar om sin drakbok
11 september släpps Peter Bergtings stora bok om drakar. Vi hörde av oss till Peter och bad honom berätta lite om arbetet med boken.
Varför en bok om drakar?
Drakar har varit den röda tråden genom min karriär, från den allra första draken i Magikerns handbok till drakar och demoner till flera års medverkande i diverse Dungeons & Dragons böcker, inte minst 40 nummer på raken av Dragon Magazine där det blev ett gäng drakar. När jag sedan gjorde min första romanserie så blev draken Gorgobestor en centralfigur. Jag höll på med min artbook förra året när jag insåg att jag egentligen ville göra en fet bok med bara nya bilder i, och då föll sig valet på drakar som tema naturligt. Men jag valde att bara illustrera drakar ur populärkultur just för att det är där som jag själv har rötterna.
Vilken är din favoritdrake?
Det är nästan omöjligt att välja ut bara en, men om jag måste så får det nog bli Chrestomancis husdrake. Så mycket attityd i ett så litet paket.
Du har ju en bakgrund som rollspelare. Har någon speldrake ätit sig fast i minnet?
Dunkelzahn från Shadowrun. Jag har ett speciellt förhållande till honom och har fått den äran att illustrera honom flera gånger, inklusive scenen där han sprängs i luften.
Är det svårt att teckna drakar? Vad ska man tänka på?
Både ja och nej, jag har gjort så många så det svåraste nästan är att våga bryta ny mark då jag har min egen stil. Det som var tacksamt med boken är att alla drakar är unika. Till boken valde jag dessutom att så långt det var möjligt utgå ifrån beskrivningen i böckerna och inte existerande illustrationer eller filmade varianter. När jag ritade filmdrakar så försökte jag ändå hitta källan med ursprungliga designdokument och tankarna bakom. Oftast börjar jag med nån form av ödlekropp blandat med hästfysionomi och applicerar vad det nu kan tänkas vara till det för att få fram nåt nytt. Jag föredrar väl egentligen wyverns om jag ska vara helt ärlig, då fyrbenta drakar blir så ograciösa. Och många gör ändå ingen skillnad på två eller fyrbenta drakar, men visst, det var en diskussion vi hade under utvalet av materialet till boken. Skulle Drogon verkligen få vara med, han är ju ”egentligen” en wyvern. Samma med filmversionen av Smaug, två ben, men fyra i böckerna (och en flashback i första Hobbit filmen). Det är lite för enkelt att plocka referenser från komodovaraner, krokodiler och dinosaurier men självklart finns det i bakhuvudet är jag ritar, men mer på detaljnivå; hur huden veckar sig på en varan, hur tänderna är placerade på en krokodil osv. Min kollega Paul Bonner kan rita sjukt snygga fjäll, medan Tapias drakar är sprängfulla med personlighet. Man får lämna lite av egot bakom sig och ibland bara gå på känsla. Vad funkar för just den här draken?
Hur ger du en drake personlighet och ett eget uttryck?
Många drakar är bara ”the big bad”, mina favoriter var alltid de som hade personlighet och stack ut lite extra. Jag brukar jämföra med hästar. De som älskar hästar kan se så mycket av hästens personlighet i ansiktet som ingen annan kanske märker. Samma med mina hundar, jag vet precis vad de tänker på (oftast mat) och kan se det i deras ansiktsuttryck. Kan man sätta sig in i det så går att applicera även på en drake. Sedan anger ju även formen och fysiken en del av personligheten. Vermithrax till exempel är gammal och skröplig medan Drogon är på toppen av näringskedjan. Och ja, jag gör drakljud ibland när jag ritar för att komma under fjällen på dem.
Vad hoppas du att läsarna ska tänka när de bläddrar i din drakbok?
Jag ville göra en riktigt coffee table bok, en bok att bläddra i och förlora sig i, men baktanken var ändå att inspirera till vidare läsning, det finns så otroligt många böcker där ute som riskerar att falla i glömska. Bara för att ta Chrestomanci som exempel så hittade jag ett gallrat ex från det lokala biblioteket i sommar. Jag hade en workshop vid tillfället och var tvungen att utbrista i förfäran: HUR KAN NI GALLRA DEN HÄR! Sedan försöker jag sprinkla lite anekdoter i boken som kanske inte så många känner till. som att Jason Isaacs som spelar mot Sean Connerys Draco i Dragonslayer är med i Harry Potter där hans son heter Draco. Eller att Falkor egentligen heter Fuchur men att det lät för snuskigt på engelska.
Vi tackar för svaren! Det går förstås bra att förbeställa drakboken, som släpps 11 september. Peter finns på plats i vår monter på Bokmässan och signerar fredag 27/9 och lördag 28/9. Hjärtligt välkomna!