The Ring of Solomon
Bartimeus väntade sig inte att behöva prestera mer än ett par enkla illusionstrick för att bli kvitt pojken. Men Nathaniel, ovanligt begåvad för sin ålder, hade något mycket mer riskfyllt i tankarna. Hämnd. Mot sin vilja tvingades Bartimaeus stjäla den mäktiga Amuletten från Samarkand och drogs in i skrämmande intriger och råkade ut för missöden och äventyr i London som påminde om London i vår värld fast ändå inte riktigt.
Vi valde ut Amuletten som Månadens fantasy i SF-Bokhandeln, eftersom den var intelligent, rolig och förmodligen en ungdomsbok som, likt Terry Pratchetts Tiffany Aching-böcker, obehindrat kunde läsas av vuxna. Sedan dess har vi läst och gillat fortsättningen The Golem’s Eye (sv Golems öga) och och avslutande delen Ptolemy’s Gate (sv Magikerns port). Därmed var trilogin fullbordad, översatt och publicerad i trettioåtta länder, såld i över fem miljoner exemplar och Stroud en internationell författarcelebritet.
Så dyker vår favoritdemon Bartimaeus oväntat upp på nytt. Men den här gången handlar det om ett äventyr som tilldrar sig cirka 950 år före Kristus (Bartimaeus är ju 5000 år gammal, som sagt), på tiden då konung Salomo regerade över Israel och Juda rike i Jerusalem. Och Bartimaeus har det inte lätt. Konung Salomo önskar nya, fantastiska skatter och dyrbarheter till sin skattkammare och har beordrad sina trollkarlar att söka i hela den kända världen efter vackra och mäktiga ting. Trollkarlarna i sin tur besvärjer sina demoner och tvingar iväg dem i alla fyra vädersträcken för att leta. Alla vill de glänsa och överlämna den mest imponerande gåvan till Salomo.
Bartimaeus är ointresserad. Han vill lämna sin jordiska existens och bara vara en vanlig djinn-ande igen. Men så länge trollkarlen som frambesvärjt honom håller sig inom sitt omsorgsfullt ritade pentagram och uttalar vissa särskilt komplexa besvärjelser på rätt sätt måste alla andeväsen lyda honom. Så snart är Bartimaeus mycket motvilligt på väg mot Babylon, förbi floden Eufrat och vidare till den gamla ruinstaden Eridu där det lär finnas ett gammalt tempel helgat någon gudom i form av en vattenorm. Det är ju snabbt avklarat, hitta en gammal relik, återvända och sedan dra sig tillbaka. Men det är ju sällan det blir som man tänkt sig…
The Ring of Solomon är en uppföljare till Bartimaeus-trilogin, och kan utan problem läsas fristående från de andra böckerna. Stroud mixar action med humor och är väl påläst gammaltestamentlig historia och, misstänker jag, gammal folktro, magi och trolldom. Samma sak som jag om The Amulet of Samarkand gäller även för The Ring of Salomon – spännande, roligt och intelligent. Rekommenderas!
PS. De förefaller - tyvärr - mindre troligt att Natur & Kultur kommer att översätta också den här titeln till svenska.
Jonathan Strouds hemsida: www.jonathanstroud.com