Gabi rapporterar från bokmässa i Prag
Tidigare i vår kom en överraskande inbjudan via Svenska Bokhandlareföreningen: de sökte med ljus och lykta efter någon som kunde berätta hur man säljer manga på världens första internationella konferens för bokhandlare i Prag.
Sälja manga har vi ju gjort i många år, så i helgen packade Gabriella väskan och åkte till RISE Bookselling Conference. Den arrangeras av EIBF, European and International Booksellers Federation, en paraplyorganisation som består av bokhandlarföreningar i de europeiska länderna. Med stöd från EUs kulturfond har de sjösatt det treåriga projektet RISE Bookselling, som står för så mycket som "Resilience, Innovation and Sustainability for the Enhancement of Bookselling" (Motståndskraft, Innovation och Hållbarhet för Förbättring av Bokförsäljning – textens sista förkortning, lovar).
Mangapanelen bestod förutom av Science fiction bokhandeln av Tanaïs Beaufils från franska seriebutiken Super Héros och Kristīne Pīkenena från lettiska allmännbokhandeln Jānis Roze där manga har en stadig plats och deras närvaro på lokala anime- och seriekonvent är självklar. Moderatorn var Nina Stavisky, ordförande för den franska bokhandlarföreningen med en bakgrund som mangaläsare och säljare. Efter en kort presentation av de lokala förutsättningarna, presenterades förslag som att (förutom att börja läsa manga!), titta på vilka anime som är populära på det språk som konsumeras lokalt, besöka mässor, göra ett urval som känns som det passar butikens generella profil, erbjuda möjligheter att prenumerera på pågående serier och mycket annat. Det antecknades flitigt och blev kom en hel del frågor, vilket alltid är ett gott tecken i en paneldiskussion!
Vad gör man mer på en bokhandlarkonferens då, förutom pratar om manga äter alldeles för mycket tjeckiska bakverk? Hela eventet inleddes med en väldigt trevlig rundtur i Prag, inklusive besök till två indie-bokhandlar med olika teman. Några bilder därifrån går att se på vårt Instagramkonto. Under själva konferensen fanns förutom paneler även inbjudna huvudtalare, mest författare med olika slags anknytning till bokhandeln, samt chans att få en slags "blind date med bokhandelskompis". Det blev såklart också mycket bokprat i pauser och vid måltider, med bokhandlare från när och fjärran - Sverige representerades bland andra av oss, Uppsala English Bookshop och Simrishamn bokhandel. Det fanns ett stort antal franska, tyska och brittiska deltagare, men den som åkt längst kom hela vägen från Nya Zeeland! Kul var även att stöta på bokhandlare från Färöarna och Lichtenstein.
Den roligaste talaren var definitivt Robin Ince, brittisk komiker och författare som pratade om vad bokhandlare, böcker och berättelser kan betyda för en. Det hölls även ett mycket givande och tankeväckande samtal med Lana Bastašić, bosnisk och serbisk författare. Hon pratade om identitet och böcker, om vad som premieras vid prisceremonier och hur det påverkar vad som syns av ett lands litteratur i internationell kontext. Båda deras böcker, Bibliomaniac och Catch the Rabbit, har hamnat på inköpslistan!
De mest givande panelerna (av de besökta, det gick ju tyvärr inte att delta på alla utan tidsvändare) var "Stocking and curating". Insatta deltagare förklarade hur statistikkoll kan hjälpa en att hålla böcker på hyllan – vilket betyder att de finns där när våra kunder letar efter dem – och hur man minskar returer – dvs undviker onödigt återskick till förlag, vilket både kostar, belastar miljön och är slitigt. Hos Sf-bokhandeln, som importerar så mycket, är det senare inte en stor grej, men det gick ett riktigt sus genom publiken när den spanska panelisten visade hur de hade minskat sina bokreturer med tiotals procent på ett år.
Det hölls också en väldigt bra panel kring inklusivitet, där tyvärr en av deltagarna föll bort pga resetrubbel. Men ägaren till Spaniens första queerbokhandel och en företrädare för de radikala bokhandlarna i Storbritannien höll fanan högt. De gav precis den sortens praktiska och handfasta råd för hur man ökar mångfald inom allt från HBTQ+ till använder klassperspektiv vid anställning och kan förbättra sin tillgänglighet.
Andra paneler handlade om att arbeta med barnböcker, presentation av bokmarknaden i olika länder, alternativ till klassisk genresortering, hur bokhandeln kan arbeta mot att bli miljövänligare, om att skapa unika event och såklart en om BookTok. Om något av detta låter intressant, så finns en del ämnen (med delvis samma talare) på projektets podcast, Let's Talk Bookselling. Den hittas på deras site och Spotify. Det blir även en konferens nästa år i Lissabon, öppen för alla inom bokhandelsbranschen. Upplevelser från årets konferens hittas på sociala medier under taggen #RiseBookConf23