Heroquest
1989 släpptes den första utgåvan av fantasybrädspelet Heroquest. Spelet blev snabbt en internationell succé och 1990 äntrade titeln den svenska marknaden. Efter många års uppehåll lanserades 2021 en efterlängtad nyutgåva av den uppskattade originalet och nu - knappt två år senare - har även den klassiska svenska utgåvan fått nytt liv!
Heroquest är ett så kallat Dungeon Crawl-spel för 2–5 personer. En spelare axlar rollen som den onda trollkarlen Zargon. Bakom sin spelledarskärm har hen full kontroll över pågående speläventyr samt de monster och fällor som kan tänkas uppkomma i spelplanens olika rum. Resterande spelare tar sig an rollerna som någon av de fyra inkluderade hjältarna (barbaren, alven, dvärgen och/eller magikern). I sin jakt på ära, rikedomar och framgång måste hjältarna samarbeta och hantera alla utmaningar som Zargon kastar i deras väg. Grundspelet innehåller 14 individuella äventyr (ca. 1 timmes speltid / äventyr) med stigande svårighetsgrad. För varje ny nivå kan hjältarna uppgradera bla. sina vapen och rustningar - men samtidigt får den onda trollkarlen tillgång till allt starkare monster.
Under sent 80- och tidigt 90-tal var Heroquest en av de hetaste brädspelstitlarna du kunde lägga vantarna på. Med enkla regler, fräsiga miniatyrer och möjligheten att skriva egna speläventyr - och leva ut dem i ramen för spelet - blev titeln banbrytande för sin tid. Det var även originalutgåvans (nu klassiska) miniatyrer som startade målarintresset bland många nu inbitna figurmålare. Under början av 90-talet publicerades även flera uppskattade expansioner - som exempelvis Kellars Keep som även det nu finns i nytryck - som helt klart adderade ett mervärde för alla spelare. Vi kan med självförtroende skriva att Heroquest med hög sannolikhet var (och fortsatt är) ett spel som påverkat många av nutidens speldesigners och hobbyister.
Den nya utgåvanav spelet – både den engelska och den svenska – erbjuder några förändringar från originalet. Bland annat har flera miniatyrerna fått en uppdaterad design, den manliga alven har bytts ut mot en kvinnlig och spellådan har fått en modern touch. Inget av detta förändrar dock spelet i stort. Men är Heroquest fortsatt aktuellt 30+ år efter det första gången publicerades?
Svaret på ovanstående fråga är såklart precis som draktungan, det vill säga delad. Det har hänt mycket inom speldesign de senaste tre decennierna och trender har både hunnit kommit och går. Heroquest saknar kanske lite djup och variation i jämförelse med moderna Dungeon Crawl-titlar som Nemesis och Mansions of Madness Second Edition. MEN samtidigt erbjuder spelet en snabb inlärningskurva, enkla regler och ett narrativ som fungerar väl för spelare i de flesta åldrar. Speldesignen fungerar fortsatt väl - speciellt för nostalgiska spelare och dungeon crawl-älskare – och möjligheten att skapa egna brädspeläventyr utan några större begränsningar är fortsatt väldigt underhållande. Om vi pratar om specifikt den nya svenska utgåvan är denna perfekt för yngre spelare som vill uppleva intensiv fantasybrädspelsspänning, men som ännu inte känner sig helt bekväma med engelska regler.
Vill du läsa mer? HÄR kan du ta del av ytterligare två röster om HeroQuest.