Klassiker

Publicerad: Måndag, 23 januari 2023, Skribent: Linda

Vintern biter sig fast i landet. Med olika intensitet och varierande mysighetsnivå men i januarimörkret är det mysigt att kura ner sig med en riktigt beprövad bok oavsett om det är snödrivor runt knuten eller en lite mer slaskig känsla man omges av. 

Vi har lämpligt nog fyllt på våra klassikerhyllor med böcker i vackra band som bara längtar efter att öppnas av andaktsfulla händer. Penguin har till exempel en serie kortromaner i tygbundna lite mindre volymer, som heter just Little Clothbound Classics. De har designats fö att både spegla böckernas vitt skilda innehåll och samtidigt kompletera varandra i bokhyllan. Lolly Willows är en roman från 1926, skriven av Sylvia Townsend. Vi får följa Lolly, en medelålders kvinna som tröttnar på att leva på sina gifta släktingars nåder och flyttar ut på landet för att börja med häxkonster och sluta en pakt med djävulen. Väldigt rolig och frejdig bok med vass tunga och varmt hjärta. 

En ambition med denna utgivning har även varit att vidga vyerna från vår västerländska litteraturkanon. Hell Screen samlar Ryunosuke Akutagawas noveller, och innehåller bland annat Rashomon, mest känd här för Akira Kurosawas filmatisering. Haruki Murakami har sagt 'One never tires of reading and re-reading his best works. The elegantly spare style has a truly spine-tingling brilliance' om Akutagawas verk. 

På svenska hyllan har vi en nyöversttning av Herland. Den rike playboyen Terry, läkaren Jeff och sociologen Vandyck får höra talas om ett land som befolkas endast av kvinnor. De ger sig ut på jakt efter detta land och lyckas snart bli tillfångatagna av kvinnorna. En högt utvecklad civilisation, fri från brottslighet, krig och fattigdom är det sista de har väntat sig att hitta, och ju mer de får veta om Kvinnoland, desto svårare får de att förklara - både för kvinnorna och sig själva - varför deras egen värld ser ut som den gör. Det största mysteriet är att Kvinnoland verkligen är helt fritt från män, men att det ändå springer omkring barn överallt …

Charlotte Perkins Gilman, känd för ”Den gula tapeten”, gav ut denna utopi 1915. Den var långt före sin tid då det begav sig, och i flera avseenden - men inte alla - står den sig än i dag.

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev