Svenska spel vinnare i årets Ennie Awards
Det finaste priset ett rollspel kan vinna är ett Ennie Award, som har delats ut sedan 2001. Ursprungligen belönades produkter knutna till Dungeons & Dragons och d20-baserade spel, men sedan några år tillbaka är alla rollspel med och tävlar. Priset delas ut på spelkongressen Gen Con varje år, men pandemin gjorde att utdelningen i år var virtuell.
I år gick de finaste priserna till två svenskproducerade spel, båda utgivna av Fria Ligan. Pris för bästa spel gick till Alien, Fria Ligans snabbspelade och sjukt underhållande rymdskräckspel. Det är precis vad det låter som - xenomorfskräck i slutna utrymmen på skitiga fraktskepp och installationer i yttre rymden. Två spelstilar ges, en anpassad för korta scenarion med mycket skräck och en för längre kampanjspel, med mer utforskande och undersökning. Spelet är skrivet på engelska, men av svenskar på Fria Ligan, som också står bakom Mutant År Noll och Svärdets sång. Just nu är det tyvärr ur tryck, men vi hoppas på ett nytryck. Läs mer om det här.
Den andra stora vinnaren var, mycket välförtjänt, svensken Pelle Nilssons Mörk Borg. Det vann andra pris för både bästa spel och första pris för layout, design och text. Inte illa!
”Jag var uppe i Umeå under våren 2018 och bevistade ett spelkonvent som heter Grottröj. När spelpass 2 var slut gick de flesta hem. Fyra tappra, och möjligen förlorade, själar stannade kvar. Vi spelade ett ganska traditionellt så kallat dungeon crawl, med en del humoristiska inslag av den svarta skolan. Trots att vi använde ett enkelt slå-under-egenskap-med t20-system, upplevde jag ändå att något saknades. Jag ville skriva ner några enkla tabeller för att slå fram sådant som utrustning och personliga drag. En uppsjö av egenskaper och färdigheter var aldrig aktuellt, och höga tärningsresultat skulle innebära något positivt, inte tvärtom”, skrev Pelle när han presenterade spelet inför släppet. Läs hela Pelles text om spelets tillkomst här.
En annan titel som fick flera priser var Berlin - the Wicked City, den utmärkta bakgrundsboken med kortare äventyr som beskriver spel i 20-talets Berlin till Call of Cthulhu. Den vann bästa omslagsbild och bästa kampanjmiljö.
Pris för bästa expansion gick till The Labyrinth till Delta Green, actionspelet i Lovecraftmiljö. Där målas dagens USA upp med mörka penseldrag och med hjälp av ett antal organisationer och konspirationer som kan användas i spelet.
Bästa regler hade Tim Hutchings Thousand Year Old Vampire, ett spel där en uråldrig vampyr utforskar sitt förflutna och sina vittrade minnen. Primärt ett solospel, eller kanske snarast en interaktiv läsning av en vackert sammansatt klippbok. Smart och sorgligt med rätt känsla för hunger, ensamhet och längtan.
Och slutligen en påkostad, excentrisk produkt som vann pris för ”bästa RPG-relaterade produkt”. Robin D. Laws Absinthe in Carcosa är en slags bakgrundsbok/handoutsamling som beskriver en amerikansk konststudents efterforskningar i Paris i slutet av 1800-talet. Det handlar förstås om pjäsen The King in Yellow och det gula tecknets hemligheter. Kan användas för fritt spel med eller utan regler och för att skapa egna handlingar. Vackert och användbart!
För andra året i rad vann svensk-brittiska podcasten Red Moon Roleplaying andra pris i podklassen. Första pris gick till Asians Represent! - en pod om asiatiska röster i rollspelsvärlden.
Vinnare och nominerade i alla kategorier hittar du här. Grattis allihop!