Teenage Mutant Ninja Turtles
De fyra ninjasköldpaddorna döpta efter italienska renässansmålare firar 40 år i år och är aktuella med en ny film på bio.
Serien skapades av Kevin Eastman och Peter Laird 1983 under en period då de bodde ihop. Eastman skissade på skämt en teckning föreställande en sköldpadda ståendes på bakbenen, med mask och en nunchuk i handen – ovanför teckningen skrev han orden ”Ninja Turtle”. Laird tyckte skissen var toppen och började genast jobba på en mer förfinad version, detta ledde i sin tur till att idén om att skapa en serie knäcktes. Till en början var det tänkt som en parodi på redan existerande superhjälteserier så som X-Men och Daredevil (för just Daredevil finns det flertalet påtagliga, och pappa-skämtiga, likheter så som att Daredevils sensei heter Stick - Turtles Splinter, Daredevil slåss mot ninjaklanen The Hand – Turtles mot ninjaklanen The Foot. Humor!) Sköldpaddornas namn var till en början tänkta att vara japanska, men ändrades snabbt till de italienska konstnärernas – något som enligt Eastman är alldeles lagom knäppt.
För att kunna ge ut det första numret av serien behövde Eastman och Laird ta hjälp av pengar de fått från skatteåterbäringen samt ett lån från Eastmans farbror. Via pricksäker marknadsföring lyckades de fånga intresset hos ett antal återförsäljare vilket ledde till att samtliga 3000 exemplar av det första numret snabbt sålde slut. För varje efterföljande nummer blev serien alltmer populär på den amerikanska indieseriescenen.
I slutet av 80-talet licenserades rättigheterna för att producera leksaker baserade på serien. Detta skulle komma bli startskottet för sköldpaddornas tveklöst mest populära period. För att marknadsföra leksakerna skapades en animerad tv-serie och det producerades en spelfilm – succén var ett faktum. Teenage Mutant Ninja Turtles tog världen med storm! Under 90-talets första hälft släpptes ytterligare två spelfilmer, en uppsjö tv-spel, en mer barnvänlig version av serietidningen, kopiösa mängder merchendise och leksaker. Under 90-talets andra hälft svalnade hysterin och sedan dess har det gjorts försök att nylansera franchisen – vissa mer lyckade än andra.
I veckan går Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem upp på bio. Utifrån tidiga trailers att döma ser det klart lovande ut! Inspiration verkar ha tagits från storhetstiden på 90-talet, både när det kommer till ton i berättandet och den otroligt charmiga visuella stil filmen anammat.
För den som läst serien i sin ungdom eller är sugen att börja nu har vi på bokhandeln två varma rekommendationer.
Ett dystopiskt New York i en nära framtid. Fotklanen har tagit över staden och styr den med järnhand. Mot klanen ställer sig en ensam Turtle, en sista ronin. Fast besluten att hämnas sin familjs öde tar han hjälp av gamla vänner för att störta Foten för gott.
Både Eastman och Laird är här tillbaka för att berätta det sista kapitlet i historien om sköldpaddorna. 40 år efter att det första numret. Boken bjuder på spännande och välgjord action, men är även förvånansvärt känslosam och ger ett tillfredställande avslut som knyter ihop många lösa trådar.
Teenage Mutant Ninja Turtles - Jakten på Splinter
Det var här allt började. Här samlas de första numren av Eastman och Lairds egenproducerade serie i en fin inbunden samlingsutgåva. Vi får följa sköldpaddorna när de kämpar mot ärkefienden Shredder och söker efter sin försvunne sensei Splinter. Stor del av materialet här har aldrig tidigare getts ut på svenska och boken innehåller dessutom rejält med extramaterial. Perfekt för den som är bekant med 90-talets mer lättsamma ton, men är nyfiken på seriens ursprung.