av Naoki Urasawa
Barndom, robotar, framtidsvisioner, vänskap, drömmar och den krassa verkligheten. Äventyr som påverkar en hel generation. Sci-Fi som går från overkliga till verkligheten. Hur skulle jag överhuvudtaget kunna sätta ord på varför 20th Century Boys är en av världens absolut bästa serier? Hur kan jag förklara varför den är lika viktig för den japanska mangan som Watchmen är för superhjältegenren? Jag har bara en sak att säga: Läs den här mangan! Du kommer inte att ångra dig.
1969: Kenji och hans vänner bygger en koja mitt i en vildvuxen, övergiven tomt som bara de i gänget får veta om. Där läser de manga och drömmer om den fantastiska framtid som väntar dem.
1997: Kenji och hans vänner har vuxit upp och lämnat sin barndoms drömmar om att bli hjältar bakom sig. Vardagens gråa tristess tycks inte gå att undfly. Men medan slutet av årtusendet närmar sig börjar saker och ting hända i världen omkring dem. En rad mystiska dödsfall tycks vara sammankopplade med en mystisk symbol. Kenji, med sin spårlöst försvunna systers dotter på ryggen driver familjens butik, har en känsla av att han har sett symbolen i fråga förut. Kan det finnas någon koppling till det som hände när han var liten?
Kul att veta
Naoki Urasawa, som även ligger bakom den spännande thrillern
Monster (som även finns som anime), anses av många vara 2000-talets viktigaste mangaskapare. Han har även skrivit
Pluto, baserad på mangaguden
Osama Tezukas välkända serie Astro Boy. 20th Century Boys har legat till grund för en planerad filmtriologi, varav den 2:a filmen visas på bio i Japan i skrivande stund. Det ryktas även om en kommande anime.
Omdöme
Det är svårt att beskriva varför 20th Century Boys är en så oumbärlig serie, inte bara för oss mangafantaster, utan för alla som har ett intresse för serier. Mycket av seriens storhet ligger i hur den spännande berättelsen gradvis vecklas upp och i alla dess smått osannolika vändningar. Så för att inte riskera att avslöja något och på så sätt förstöra upplevelsen för alla seriens nya läsare så har jag fått fundera mycket över hur jag ska recensera serien.
Japaner är ett nostalgiskt folk. Det kan gälla nostalgi till alltifrån samurajernas tid som till tiden då den moderna utvecklingen inte hade hunnit så långt och framtiden fortfarande tycktes vara oändligt fylld av möjligheter. 20th Century Boys är ett exempel på det senare. Serien tar sin början 1969, året innan Japan stod som värd för Världsutställningen i Osaka, som har en central roll i berättelsen. Mangaserierna på den tiden var fulla av drömmande visioner inför framtiden, robotar var det häftigaste som fanns och glasspinnarna innehöll ett lotteri där man kunde vinna en till glasspinne om man hade tur. Mycket av seriens succé kommer ifrån att äldre läsare känner igen sig i miljön som Kenji och hans vänner växer upp i. Livet var hårdare men mindre komplicerat. Mot det ställs den alternativa verkligheten som vi i mangan möter, med början år 1997.
20th Century är en manga om hur saker som en gång tycktes obetydliga kan komma tillbaka och påverka hela din tillvaro på sätt du aldrig kunde föreställa dig. Det är en serie om orsak och verkan. Mycket av berättelsen berättas via återblickar. Men det finurliga i 20th Century Boys är att serien tar fasta på att man inte alltid kan minnas exakt vad som har hänt, eller hur det hela egentligen gick till. Ibland minns man allting glasklart, ibland minns man fel. För det mesta minns man inte hela sanningen.
Serien handlar även om de starka vänskapsband som knyts när man är liten och hur de förändras och fördjupas under årens gång. Många av seriens karaktärer möter vi både när de är unga, sedan när de har blivit vuxna och till slut som gamla män och kvinnor med egna barn. Det är en berättelse som börjar med en grupp helt vanliga barn, varav några växte upp till hjältar eller antihjältar, medan andra växte upp till något mycket, mycket farligare.
20th Century Boys må vara science fiction, men serien känns ständigt jordnära och verklighetsförankrad. Den innehåller en hel del mer eller mindre uppenbar satir över det moderna japanska samhället. Medan jag läser serien kan jag inte låta bli att fråga mig själv ibland om inte något liknande skulle kunna hända på riktigt, hur orimligt det än kan verka. För så skicklig är Naoki Urasawa när han väver samman verklighet och saga på sitt snillrika vis, att han till slut lyckas sudda bort gränsen mellan det rimliga och det orimliga. Slutresultatet är ett av de mest magnifika eposen som någonsin har skrivits i Japan, eller kanske i serievärlden överhuvudtaget.
Tyckte du att
Nausicaä var fantastisk? Har du sett eller läst
Watchmen? Gillade du
Monster? Vill du prova en ny sorts superhjälteserier? Vill du läsa något alldeles unikt? Eller vill du helt enkelt prova på att läsa en manga för första gången? Oavsett varifrån du kommer så rekommenderar jag 20th Century Boys. Den är ett måste och har mina varmaste rekommendationer. Serien finns på både engelska och japanska och passar för de flesta, men kan kanske upplevas som för svår av yngre läsare.
För de som väljer den
japanska versionen:
*Japanska svårighetsgrad: övre medel/svår
*kommentar: 20th Century Boys är tämligen rik på dialog och kanjitecknen saknar furigana-utläsning. Den innehåller många svåra ord och mycket byråkratiska termer, som är nödvändiga för att förstå berättelsen. Ett bra kanjilexikon rekommenderas för den som ändå vill anta utmaningen. Samma termer återkommer ofta, så läsandet blir lättare ju mer man sätter sig in i serien.