I en galax långt, långt borta…
På planeten Astria i Andromeda galaxen firar nationen Cosmoralia det stundande bröllopet mellan prins Ithaca och grannationen Ayodoyas princessa Lilia. Stjärnornas konstellation förtäljer att Ithaca inte enbart skall komma att bli den nya konungen, utan även kommer att bli en helig kung, den första i en ny
teokrati. Men i sin glädje misslyckas nationernas visa män att se en annan stjärna på himlen, en stjärna som bådar allt anat än gott.
Ovetande för invånarna på planeten, är en fara större än deras värsta mardrömmar på väg mot deras planet. En ras av maskiner är på väg mot Astria. Brutalt och effektivt har de slukat otaliga planeter tidigare, och lämnat död och förstörelse efter sig. Kommer Astria falla som de tidigare planeterna eller kommer planeten att kunna räddas?
Andromeda Stories gavs ursprunglingen ut 1980-1982 i de japanska manga-tidningarna Gekkan Manga Shonen och Gekka Manga Duo, och är den andra manga-serien av Takemiya att översättas till engelska och lanseras i väst. Efter att ha fullföljt sitt science fiction-epos
To Terra skrev Takemiya, tillsammans med science fiction-författaren Ryu Mitsuse, mangan Andromeda Stories. Precis som To Terra för den fram ett antal intressanta frågeställningar inom ramen för sin historia, exempelvis kan det maskinella hotet och de politiska och militära konsekvenser som det utlöser på planeten Astri med fördel ses som en parabel för faran av politisk makt, korruption, och despotism.
Tyvärr känns Andromeda Stories inte lika väl genomförd som exempelvis To Terra. Designen och teckningarna är välgjorda, likaså är Andromeda Stories universum komplext. Men världen känns inte lika trovärdig, och karaktärerna inte lika levande. Just karaktärerna är ett problem i Andromeda Stories. Jag skulle inte gå så långt som att säga att de är platta, men de saknar definitivt den nyansrikedom och komplexitet som kan hittas i Takemiyas bästa verk.
Summa summarum, Andromeda Storeies tyvärr är långt ifrån att vara ett mästerverk, eller ens en av Takemiyas bästa verk. Karaktärerna saknar djup och komplexitet, och världen är till och från orealistisk och illa genomtänkt. Trots detta är historien och karaktärernas livsöden medryckande.
Om du aldrig läst något av Takemiya tidigare, börja med To Terra. Om du redan har läst To Terra, vill ha mer och inte kan japanska, läs Andromeda Stories, eller vänta på att någon av hennes övriga klassiker släpps översatta i väst.