Tecknade serie-toppen

Arata the Legend (manga)

Publicerad: Torsdag, 24 juni 2010, Skribent: My Bergström, Betyg: 3
Av Yuu Watase Arata the Legend är shoujomangadrottningen Yuu Watases första försök att skriva en serie riktad till en manlig publik, men slutresultatet är en serie som, i sann Rumiko Takahashi-anda, både tjejer och killar kan uppskatta lika mycket. Berättelsen är än så länge inte direkt världsomvälvande, men serien är kompetent gjort och framförallt visuellt mycket attraktivt.

Två killar med samma namn, Arata, råkar byta plats med varandra. Den ena av dem kommer från vår värld, medan den andre har levt sitt liv i en magisk värld utan teknologi. Hur ska det gå för dem båda, när de istället för det de är vana vid, måste tampas med för dem så främmande ting som magiska svärd och modern storstadstrafik?

Omdöme
Det är kanske inte alla som vet om att Yuu Watase, känd för att ha skrivit en stor mängd shoujomanga (manga skriven för en kvinnlig publik), för några år sedan tog en längre paus från dessa och bytte inriktning. Hon lade Fushigi Yugi Genbu Kaiden på is och började istället jobba på två nya serier; en pojkserie (Arata the Legend) och en yaoimanga (Sakura Gari, finns utgiven på bl.a. tyska och franska).

Man kan ju tycka att detta inte borde göra någon större skillnad, då Watases shoujomanga alltid har varit ovanligt populär bland manliga läsare, samt ofta har kryddats med lite homoerotik. En närmare titt på de nya serierna visar dock att Watase har ansträngt sig för att bli mer mångsidig och införliva nya influenser i sina verk. Samtidigt känner jag tydligt i framförallt Arata the Legend, att det är en Watase-serie jag läser. Jag antar att hon kände att hon behövde nya utmaningar, istället för att fortsätta köra på i samma gamla hjulspår. Jag tycker även att det har gjort henne gott, för hon har definitivt vuxit som serieskapare på köpet.

Nu kan jag inte direkt påstå att Yuu Watase tillför något nytt till shonenmangans äventyrsgenre med Arata the Legend, men däremot kan jag med all säkerhet säga att hon vet vad hon sysslar med, samt att jag gillar resultatet. Watase hanterar äventyrsgenrens oundvikliga klichéer utan problem, samtidigt som hon briljerar med sina tjusiga teckningar. Mest av allt gillar jag hennes karaktärsdesign. Både männen och kvinnorna är distinkt tecknade, med en design som sällan skär i läsarens ögon. För den som har läst Watases äldre serier kan man se influens från hennes tidigare verk, men här är seriefigurerna något rundare i formerna och har anpassats till pojkäventyrens estetik. Samma sak gäller berättelsen; det är klassisk Watase vi bjuds på, med figurer som kastas in och ut ur främmande världar, samtidigt som de tvingas ta upp kampen mot ondskans lakejer.

Det jag gillar mest med Arata, är att Watase vågar blanda humor i sann Ranma-stil med äventyrligt drama à la Fushigi Yugi och Inuyasha, samtidigt som hon tar upp vardagsproblem som mobbing i de kapitel som utspelar sig i "vår" värld. Om jag skulle jämföra känslan och stilen i Arata med en enda av hennes äldre serier, skulle jag välja Alice 19th, som dessutom råkar vara min personliga favorit utav hennes tidigare verk.

Som vanligt har Watase stoppat i gott om extramaterial i slutet av pocketen. Watase har alltid varit omtyckt bland sina läsare för att hon har en personlig ton och gärna kommunicerar med sina läsare. Så är fallet även i Arata. Hon har dessutom låtit sina tecknarassistenter bidra med korta serier om arbetet på serien, bakom kulisserna. Vi får bland annat lära oss varför Yuu Watase troligtvis är en ninja, samt varför de numera misstänker sin redaktörs personliga preferenser.

Jag rekommenderar Arata till alla er som gillar Rumiko Takahashis serier (Ranma, Inuyasha, Rin-ne), samt förstås Watases äldre verk (Fushigi Yugi, Ceres Celestial Legend, Alice 19th, Imadoki). Jag gissar även att läsare som gillar Arata även kan uppskatta serier som Tsubasa Reservoir Chronicles, Samurai Deeper Kyo och liknande äventyrsserier.
Länkar
Viz amerikanska Shonen Sunday
Läs kapitel 1 gratis

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev