Tecknade serie-toppen

Berserk (anime)

Publicerad: Måndag, 4 december 2006, Skribent: Christian Candia, Betyg: 5
Få animeserier förtjänar att nämnas i samma andetag som Neon Genesis Evangelion. Berserk är en av dem, och utan att slösa med superlativen vill jag framhålla den som en serie som kan påverka livsbeslut för den som låter sig ryckas med och inte låter blodigt våld och en trubbig tecknarstil avskräcka. Är du på jakt efter någonting mer lättsmält så sluta läsa redan nu, för den här serien är djup. Den släpper inte taget om tittaren och tar upp ämnen som få serier ens vågar snudda vid.

En på ytan ordinär fantasystory

Guts, en ensam hjälte utrustad med ett svärd större än honom själv tar sig an onda härskare och demoner (ofta samtidigt) i en fantasyvärld influerad av det medeltida Europa. Det dröjer inte länge innan han stöter på legosoldaterna i Band of the Hawk, vilka efter en del våldsamheter inser att de har större nytta av Guts som vän än fiende. Hawks karismatiska ledare, Griffith, visar sig dock vara en man med högt ställda mål, vilka kanske inte alltid överensstämmer helt med Guts egna.

Skönheten finns i betraktarens öga

En av de få saker som talar emot Berserk är som tidigare nämnts tecknarstilen. Den som bara sett animefilmer från studio Ghibli riskerar att bli gruvligt besviken. Stilen här är grov, vulgär och gränsar med alla svällande biceps till att vara rentav ful. Som jag ser det har Berserk så mycket att ge på andra plan att tecknarstilen mer känns som ett medel för att kunna förmedla en historia.

Ovanligt stark engelskspråkig dubbning

Huruvida anime ska ses textad eller dubbad har det skrivits spaltmeter om. Själv föredrar jag nästan uteslutande originalspråket med undertexter, men oavsett var du själv står kan jag för ovanlighetens skull säga att detta är en serie där man anlitat genomgående starka engelsktalande skådespelare som hanterar de många monologerna skickligt. Att se den dubbade varianten är ingenting man får respekt i forumen för, men se det första avsnittet både dubbat och textat och skapa dig en egen uppfattning innan du beger dig vidare.

Karaktärerna styr

Mot slutet av seriens 25 avsnitt upplevde jag liknande känslostämningar som när jag såg Neon Genesis Evangelion utan att riktigt kunna förstå varför. Båda seriernas slut är visserligen av det suggestivare slaget men det har också att göra med att handlingen i båda serierna är karaktärsdriven; hela serien igenom är karaktärernas förändring och agerande överordnat handlingen. Man berörs av de kval som karaktärerna genomlider eftersom man verkligen kan sätta sig in i hur de vill se sina liv utvecklas.

Precis som de stora regissörerna av spelfilm lämnar en bra animereggissör ingenting åt slumpen, allt har ett syfte och den röda tråden löper genom hela serien helt utan trista utfyllnadsavsnitt. Att se ett par avsnitt samma dag innebär att serien finns med en någonstans i ens undermedvetna resten av dagen och påverkar ens sinnesstämning och därigenom de val man gör. Ge serien lite tid och du kommer att inspireras!

Reds. anm: Mangan är minst lika bra som animen, men den är våldsammare och mycket längre - den har mer handling som kompletterar tv-seriens berättelse och dessutom har den en fortsättning när animen tar slut. Animeserien täcker de 13 första mangavolymerna, och i skrivande stund finns dessa 13 utgivna på engelska, med den 14:e på gång. I Japan är man uppe i 31 och kommer ut med två nya per år.

Artikellänken nedan gäller första delen i den svenska utgåvan av serien. Vi har även en amerikansk boxutgåva (region 1) med hela serien.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev