Tecknade serie-toppen

Bleach (anime)

Publicerad: Torsdag, 18 mars 2010, Skribent: Nahal Ghanbari, Betyg: 3
Händelserik, actionladdad anime med oanade intriger. Bär på shonengenrens mest typiska drag men dess känsla för underhållning, varierade persongalleri och stora doser av humor bidrar till en lyckad och egen blandning.

I den fiktiva Tokyostadsdelen Karakura, har Ichigo Kurosaki i femton år försökt dölja det faktum att han kan se dödas själar. Men när shinigamin (dödsanden eller liemannen på svenska, reds anm) Rukia stiger in genom fönstret och därefter riskerar sitt liv för att rädda Ichigos familj, blir resultatet av hennes räddningsaktion att han landar platsen som hennes motvillige vikarie. Ichigos nya deltidsjobb som dödsgud, såkallad soul reaper, innebär vidarebefordrandet av spöken till efterlivets Soul Society, och även den mindre behagliga uppgiften att bekämpa Hollows - illvilliga själar som frodas på andra döda, eller på levande som är mottagliga för det spirituella planet.
Snart är Ichigo och hans vänner indragna i en härva av faror och intriger, och det är upp till honom att bli stark nog att försvara både de döda och de levande.

Kul att veta:
Animeringen av Bleach har pågått sedan hösten 2004, och är i skrivande stund uppe i 249 avsnitt. Till största del baserar sig serien på händelserna i mangan med samma namn.
Det har även gjorts två OVA-avsnitt samt tre Bleach-långfilmer, som utspelar sig parallellt med huvudhandlingen.

Omdöme:
Bleach återspeglar alla de karakteristiska dragen för sin genre: hur en ung kille tar stegen mot att bli man och slåss mot rivaler och ständigt nya fiender (för att inte tala om de egna, inre demonerna), samt försöker balansera någon form av vardagsliv med sin hjältepersona. Och trots att detta inte är något nytt så är serien underhållande och engagerande. Det är karaktärsporträtten som egentligen är mest ansvariga för detta. Dessa excentriska personligheter, med ibland ännu mer udda utseenden, lyckas hålla historien igång med roliga dialoger och den intressanta interaktionen sinsemellan. De är många, men animens styrka ligger i att flertalet av dem får komma fram i ljuset, och deras personligheter fördjupas allteftersom man faktiskt får se deras bakgrunder, mål och önskningar avslöjas. Figurerna känns helt enkelt ganska mänskliga, trots att i dem allra flesta fall inte ens är levande.

I de allra flesta fall tycker jag att Bleach är snyggt animerad. Den har bibehållit mangans skarpa och tydliga konturer och lyckas göra mycket trots att den ibland är väldigt enkel. Dock känner jag att just seriens filler-archs (avsnitt som inte följer kanon) har en tendens att dra ner på animationskvalitén, som om studion slarvat något. Dessutom är dem i helt olika grad intressanta: den såkallade Bount-archen tyckte jag inte alls om, men den allra senaste ska tydligen fokusera på kaptenerna i Soul Society och relationen till de väsen som representerar deras Zanpakuto, vilket jag varit nyfiken på väldigt länge.

Bleachs största problem som anime är att den är ojämn. Vissa avsnitt minns jag nu alldeles tydligt fastän det gått ett par år sedan jag såg dem, medan en del längre sekvenser blir till en mer enhetlig massa där detaljer försvinner till förmån för onödig repetering, och det går inte att urskilja avsnitt från varandra trots att det inte var länge sen jag såg om dem. Men Bleach är en väldigt actionfylld, humoristisk och händelserik anime med en del riktigt oväntade vändningar som håller handlingen spännande. Tycker man om element i serier som Soul Eater, Naruto och Darker than Black, så ska man helt klart slänga ett öga hitåt.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev