Tecknade serie-toppen

Children of the Sea (manga)

Publicerad: Torsdag, 11 mars 2010, Skribent: My Bergström, Betyg: 5
Av Daisuke Igarashi

Children of the Sea är en berättelse som överraskar med sin unika ton och integritet. I ett härligt undervattenstempo målar serien upp en fantasifull, men jordnära sci-fi-doftande serie, med spännande inslag av eko-skräck. Serien må för det mesta vara svartvit, men bildspråket sprakar av färger, ljud och dofter av havet vid den lilla kuststaden.


Ruka blir avstängd från skolans handbollslag under hela sommaren efter att ha gett en irriterande lagkamrat en rejäl snyting. Vilsen och upprörd tar hon tåget till Tokyo för att se hur havet ser ut i storstaden, men när hon väl kommer fram känner hon att havet där inte alls är lika levande som havet hon är van vid från hemstaden. Resan är dock inte helt bortkastad: Hon lär nämligen känna Umi, en pojke från samma stad som hon själv, och hans storebror Sora. Ruka dras till dessa märkliga pojkar, som inte bara tillbringar mycket av sin tid i havet, utan även sägs ha uppfostrats av dugonger. Men är det hela sanningen om deras ursprung...?

Kul att veta
Children of the Sea har belönats med Japanese Media Arts Festivals Excellence Price, ett pris som Daisuke Igarashi även vann för sin förra serie, Witches. Förutom detta har Children of the Sea även nominerats till Osamu Tezuka Cultural Price 2 gånger (2008 och 2009), samt belönats med en Japanese Cartonists Excellence Award under 2009.

Omdöme
Children of the Sea är en serie utan varken fanservice, sirapsdrypande romans eller överdriven komik. Redan första gången jag såg omslaget till serien visste jag att jag skulle älska den, men Daisuke Igarashi, seriens skapare, fick mig ändå att tappa andan när jag väl slog upp serien, så genuint bra var den.

Det första man märker när man ger sig in i berättelsen, är hur skicklig Igarashi är på att berätta enbart med bilder. Han har god känsla för när onödig dialog och text inte skulle tillföra serien något, och är emellanåt mycket filmisk i sitt bildspråk. Berättelsen inleds till exempel med en lång dykarsekvens, där hans sparsamhet med penna och tusch i bilderna, tvärtom mot vad man skulle kunna tro, verkligen understryker vilken fantastisk rikedom av fiskar, växter och organismer som lever i havet. Längre fram i serien viger han gärna hela bilduppslag till att skildra fiskar, valar och människor som rör sig i eller på vattnet. Det är så att man riktigt kan känna den salta doften av hav, höra vågorna som slår mot stranden och känna sanden mellan tårna medan man läser.

I en av de mest andlösa scenerna i boken simmar huvudpersonen Ruka ute i vattnet med cyklop och snorkel och får syn på en hel flock med valar som simmar genom vattnet under och runt omkring henne. Igarashi får läsaren att verkligen känna i hela sin kropp hur tunga och stora, men ändå graciösa, dessa djur är när de forsar fram genom vattnet. Detta är bara ett av många exempel på scener där jag slutade upp att bläddra och bara insöp seriens atmosfär, samt känslan av havets oändliga djup som så skickligt lyfts fram.

Serien lyfts som sagt utav av bildspråket, samt dess sparsmakade och välskrivna dialog. Men även berättelsens kärna har en unik ton och känsla, där den försiktigt kliver fram längs gränsen mellan vardagsliv och magi. För varje sida dras jag djupare och djupare in i berättelsen om Ruka och de två förunderliga, till hälften vattenlevande pojkarna Umi och Sora (eller Hav och Himmel, som deras namn betyder), som hon har lärt känna. Vi möter även den vältatuerade äventyraren och biologen Joe, samt Rukas separerade föräldrar. Sedan får vi förstås möta otaliga fiskar och vattendjur.

Children of the Sea är insvept i en känsla av mysterium, som gradvis tätnar under seriens gång. Vi börjar mitt i den händelselösa, men samtidigt fantastiska vardagen som Ruka upplever i den lilla fiskestaden, och får följa hur denna småstadsidyll gradvis blir spelplan för en fantasirik berättelse, med övertoner av sci-fi och ekoskräck. Trots att albumet innehöll hela 300 sidor kommer tar denna fösta volym slut alldeles för fort. Jag kan knappt vänta innan jag får kasta mig över nästa del. Serien är en klockren fullpoängare, som jag varmt rekommenderar till alla som vill ha en genuint annorlunda och genomarbetad läsupplevelse.

För den som redan har läst Children of the Sea och vill ha berättelser på liknande tema, eller med en liknande tecknar- eller berättarstil, rekommenderar jag serierna King of Thorn av Yuji Iwahara, Drömmarnas djup av Hasae Iwaoka, Nausicaä av Hayao Miyazaki, och What a Wonderful World av Inio Asano. Håll även utkik efter kommande serier från Viz Signature, då många av dessa har gått i IKKI, samma japanska antologi som Children of the Sea.

Länkar
Läs första kapitlet gratis på engelska i IKKI.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev