Tecknade serie-toppen

Drifting Classroom (manga)

Publicerad: Torsdag, 1 juli 2010, Skribent: Johan Nordström, Betyg: 5
Lagar och regler rämnar och en desperat kamp för att överleva tar vid när en japansk skola transporteras till en öde värld. En japansk skräckklassiker av bästa kvalitet!

Efter en mystisk jordbävning försvinner en hel mellan- och högstadieskola spårlöst, endast ett gapande hål i marken finns kvar. Medan föräldrar sörjer och myndigheterna undersöker, finner eleverna och lärarna att de tillsammans med skolbyggnaden på något oförklarligt vis blivit transporterade till ett kallt och mörkt ödelandskap. Panik och skräck sprider sig bland såväl elever som vuxna. Lagar och regler rämnar och en desperat kamp för att överleva tar vid.

Kul att veta
Kazuo Umezzus skräckmangaklassiker sträcker sig över 11 volymer och skrevs under en tvåårsperiod, 1972-74. The Drifting Classroom vann honom det tjugonde Shogakukan Manga Award 1975 och serien räknas idag som en del av den moderna mangans kanon.

Omdöme
Det som gör The Drifting Classroom till en så bra skräckhistoria är det skickliga sätt på vilket Umezzu använder sig av psykologiskt skräckfyllda situationer och än mer hur han skildrar sina rollfigurers reaktioner till dessa situationer. Det är således inte främst det visuella som skrämmer i The Drifting Classroom, även om mangan givetvis bjuder på sin beskärda del av blod, våld och andra former av visuell stimuli. I stället är det Umezzus trovärdiga rollfigurer och hans skickliga gestaltning av hur rollfigurerna handskas med panik och skräck som gör att mangan blir så pass lyckad som den är.

Gång på gång påminns vi om att det är en tunn linje mellan ordning och kaos. När en människa behöver kämpa för att överleva försvinner väldigt fort de sociala regler som vårt moderna samhälle vilar på. Många av de teman och frågeställningar som präglar böcker så som Goldings Flugornas herre återfinns i The Drifting Classroom.
Umezzus visuella estetik är detaljrik och tecknad i en klassisk, måhända gammaldags, stil. Hans användning av svärta och starka linjer är evokativt och kraftfull. Samtidigt känns hans illustrationer aldrig onödigt tillkrånglade eller övertyngda med detaljer. De för effektivt handlingen framåt i ett raskt tempo, samtidigt som de ger uttryck för rollfigurernas inre skräck och panik.

Sammantaget är The Drifting Classroom en sann klassiker som förtjänar att läsas av alla som har intresse för psykologiskt drivna skräckhistorier, eller i största allmänhet vill stifta bekantskap med en av den japanska mangans stora skapare.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev