Tecknade serie-toppen

God Child och The Cain Saga (manga)

Publicerad: Torsdag, 15 februari 2007, Skribent: Gabriella Gomez, Betyg: 4
Det är få mangatecknare förunnat att kunna förena det sköna och morbida på ett så elegant sätt som Kaori Yuki lyckas med. I det viktorianska skräck- och mysteriedramat om den unge greve Cain Hargreaves använder hon skickligt den rika historiska bakgrunden för att måla en vacker och väldigt tragisk berättelse.

I gaslyktornas England är anseendet viktig, det vimlar av eleganta herrgårdar, vackra adelsdamer och stiliga män. Men den vackra ytan gömmer allt som oftast ruttna själar och blodiga hemligheter.

Cain, som har ett passionerat intresse för gifter, reser runt mycket och blir indragen i olika mord eller andra mörka händelser. Med sig har han oftast sin trogna butler Riff och sin halvsyster Merryweather. Då och då finner de dock spår efter en märklig organisation som Cains avlidne far var delaktig i, en organisation som sysslar med ockultism och makabra medicinska experiment. Vad vill de egentligen? Vem leder kulten efter den äldre greve Hargreaves död? Denna fråga visar sig snart vara livsviktig för Cain och hans kära.

Kul att veta

Yuki säger själv att det av hennes egna verk som hon själv känner mest för är berättelsen om Cain, även om det inte är hennes största kommersiella framgång. Berättelsen om seriens tillkomst är också intressant och förklarar en del små konstigheter som annars kan förbluffa en; De första fem volymerna, som på engelska utgör The Cain Saga, publicerades 1992-94. Sedan tog Yuki ett uppehåll på nästan tio år för att göra klart Angel Sanctuary och de följande åtta volymerna kom ut under namnet God Child. Tecknarstilen utvecklas därför drastiskt mitt i serien. Man märker också att handlingen blir mer sammanhållen och kompaktare i God Child. Men eftersom flera viktiga huvudpersoner introduceras i de tidiga volymerna, blir det fruktansvärt svårt att förstå slutet utan att ha läst The Cain Saga. Så, man får ha ett visst överseende med den förhållandevis klumpiga tecknarstilen i början, för det lönar sig verkligen, och handlingen är redan från början spännande och kuslig. Mangan har också ett väldigt vackert och välgjort slut. Ofta känner jag lite besvikelse när jag läst klart en serie men God Child fångade känslorna och släpper inte taget förrän sista sidan.

Berättelsen om Cain är mörk, fylld med både tragedi och svart humor. Kläderna och figurerna är genomgående vackra, syns tydlig inspiration från j-rock och gothic lolita-mode. Vi finner också referenser till bekanta karaktärer från historien och populärkulturen, som Jack the Ripper och Alice i Underlandet.

Detta är en vacker manga, med lager på lager av mysterier och en djup ton av sorg genom hela berättelsen. Ytterst läsvärd och en serie jag gärna återvänder till, helst en mörk kväll med en varm kopp te nära till hands. Innehåller även starka antydningar om shounen-ai även om inget sägs rakt ut.

God Child finns nu även utgiven på svenska

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev