Haruna har spenderat sin uppväxt och skoltid fram till högstadiet med att spela softball och läsa romantiska tjejserier, men nu är dessa dagar över och det är dags att ta tag i allvaret: Att uppleva kärleken hon läst om i så många shoujomangaserier på riktigt. Haruna kastar sig över alla ungdomsmagasin hon kan få tag i, och inser att nyckeln till romantisk framgång ligger i att klä sig så snyggt att killarna försöker ragga upp dig på stan. Tyvärr har Haruna aldrig ägt ett snyggt klädesplagg i sitt unga liv, och hon har absolut noll koll på vad killar gillar att se på tjejerna. Efter några misslyckade försök som fågelskrämma inser hon att hon, på samma sätt som när hon spelade soft ball, behöver en coach. Hon lyckas övertala skolans snygging, Yo, som motvilligt går med på att hjälpa henne på ett villkor: Hon får under inga som helst omständigheter bli kär i honom.
Kul att veta:
Kazune Kawahara ligger även bakom en i Japan oerhört populär (och lång!) tjejserie som heter Sensei! (ung: Magistern!), om kärleken mellan en elev och en ung lärare. High School Debut är hennes senaste serie, och är fortfarande under utgivning i Japan.
Omdöme:
Trots det på pappret mycket tveksamma upplägget i High School Debut, döljer sig under detta en oerhört charmig serie som det är svårt att inte falla för.
Låt oss börja med det lite negativa. Själv slog jag automatiskt på nödbromsen när jag såg att konceptet gick ut på att en ung flicka sökte en högstadiekilles hjälp för att bli "snygg" (med andra ord, det tycktes vara ett försök att låta tjejen göra sig snygg på killarnas villkor). Sådant känns ibland så omodernt och förlegat, att det är lätt att stirra sig blind på det. Så för att se till att ni missar något som jag själv tillslut insåg var en riktigt mysig serie, måste vi nog bena ut det här lite grann.
I Japan är det nämligen så att det är mycket större klyftor mellan flickor och pojkar i högstadiet och gymnasiet än vad det är hos oss i Sverige numera. Det är faktiskt ganska ovanligt att en pojke och en flicka i övre skolåldern är goda vänner, vilket kan vara anledningen till att konceptet med barndomsvänner som övergår till flick- och pojkvänner länge har varit populärt. "För hur ska en kille och en tjej annars kunna lära känna varandra innan de blir ihop?", tycks mangalogiken säga oss. "En kille och en tjej kan inte vara vänner, för förr eller senare blir killen kär i tjejen", är en annan sak jag fått höra i Japan. Kanske är det så att den där nära vänskapen mellan två unga människor fortfarande är så pass ovanlig, att det tillslut övergår i kärlek per automatik? Jag vet inte, men i mangans värld är detta sannerligen fallet. Serier som High School Debut och
Love Com (som för övrigt gick i samma magasin i Japan) har slagit stort under de senaste två-tre åren. Båda har gemensamt att de handlar om vänskap som övergår i djupare känslor, men utan att förändringen känns för alltför självklart och oproblematiskt.
Den här klyftan mellan killar och tjejer har även lett till att båda sidorna, både tjejer och killar, ständigt fantiserar om vad den andra sidan tycker, tänker och gillar. Framförallt i mangaserier så klart. Se bara på superpopulära tjejserien Hana-Kimi, vars koncept byggde på att en flicka maskerade sig till pojke och på så sätt tog sig in i killarnas värld inne på en internatskola för manliga elever. Här är drömmen om en fullständigt jämställd relation kanske en del av lockelsen. I High School Debut är det en liknande logik som motiverar att Yo, en kille, ska styla Haruna. I och med att ingen i gymnasieåldern i Japan kanske riktigt vet vad en kille gillar och fastnar för, så blir ju den ultimata tonårsdrömmen på sätt och vis även att få reda på det. Häri ligger kanske lockelsen, och serien har blivit väl mottagen av de japanska läsarna.
För er som känner er tveksamma till det här konceptet, trots den här kontextuella förklaringen, så kan jag kontra med att Haruna faktiskt är en riktigt självständig tjej. Hon har mycket kämpaglöd i sig och påminner bitvis om Tsukushi i
Boys Over Flowers. Hon är absolut inget våp som låter sig styras av killar i grund och botten. Och hon kommer troligtvis att lära sig ett och annat under berättelsens gång om det där med kärlek och killar...
Allt som allt är High School Debut en kul och rolig serie, som jag rekommenderar till både tjejer och killar. På samma sätt som Love Com kan den nog uppskattas av de flesta. Dock ett litet minus för att Yo, som ska föreställa skolans pudding, faktiskt är ganska fult tecknad och mest ser arg och läskig ut.
Åldersrekomendation:
Den här serien passar för alla åldrar.
Liknande titlar (om du gillar den här kommer du nog att gilla följande):
Love Com (Lovely Complex)
Nana
Paradise Kiss
Mangan finns inte på svenska i dagsläget.