IC in a Sunflower innehåller sju korta serier som löst binds samman av att de utforskar ämnen som sex, mänsklighet och utsatta barn.
Kul att veta:
IC in a Sunflower är en samling kortare serier av
Mitsukazu Miharu, känd för sina
gothic lolita-inspirerade serier och hon kallas ibland för ”den korta seriens mästare”. Tidigare finns hennes hittills bästa serie
Doll på engelska, tillsamans med de kortare serierna
R.I.P. Requiem In Phonybrian,
Haunted House,
Beautiful People och
The Embalmer. Hon är ett återkommande inslag i Gothic Lolita-magasinet i Japan.
Omdöme:
Det är en brokig samling berättelser som samlats i denna pocket. Även om de har vissa genensamma nämnare kan det vara svårt att hitta den röda tråden som binder dem samman. Därför rekommenderar jag att man läser dem lite då och då, istället för att sträckläsa pocketen. Berättelserna kommer mer till sin rätt då och Miharas talang för svart humor kommer fram tydligare.
Keep Those Condoms Away From Our Children. Originaltiteln betyder ordagrant: ”Barnen som inte behövde kondomer”, vilket känns mindre som en syftning till påven än den engelska titeln som jag tycker missar målet lite. Serien handlar som sagt inte om påvens försök att hindra preventivmedel, utan om hur framtidens barn inte behöver kondomer överhuvudtaget, eftersom de inte är intresserade av sex. Ett allmänt distribuerat vaccin mot AIDS har haft oanade bieffekter och ungdomar som fötts av vaccinerade föräldrar har helt tappat all sexdrift. Vuxenvärlden har börjat oroa sig för att befolkningen ska minska och infört sex på schemat för att få skolbarnen att återfå gnistan, men barnen har sitt eget sätt att revoltera. Det här är bokens bästa kapitel som jag gärna hade sett utvecklat mer. Som vanligt bjuder Mihara oss dock bara på en retsamt liten del av hela historien.
The Iron Maiden handlar om hur ett barns trauma kan komma att påverka hennes vuxenliv. Det är inget nytt ämne, men Miharas sätt att illustrera det måste vara ganska unikt. En utmärkt liten samhällskritisk berättelse med mycket svärta och smärta.
The Sunflower Quality of an Integrated Circuit må ha en nonsenstitel, men dess innehåll är långt i från nonsens. En gammal man har gift sig med en ung, vacker kvinna men tyr sig till sin vackra hushållsrobot. Jämförelsen med Miharas Doll finns så klart nära till hands, men här har Dolls idé om att även robotar kan utveckla känslor på gott och ont ersatts av ett mycket mer cyniskt tänkande. Den svarta humorn i seriens slutscen är fenomenal!
Fish Out of Water är även den ett litet mästerverk i sig som blandar fantasi och verklighet i en orealistisk berättelse, samtidigt som den ändå är fast förankrad inom realismens ramar. Kort men naggande god.
Alive, pocketens avslutande, och tillika längsta, berättelse, handlar om hur en vetenskapsman i hemlighet utvecklat en illegal instutition där klonade människor växer upp som levande organ-odlingar för transplantationer. En ung pojke blir på prov flyttad till ett barnhem i väntan på adoption och upptäcker vad det innebär att vara en alldeles speciell människa bland människor. Det är en stark avslutning på en i övrigt intressant samling berättelser.
Förutom två ganska dåliga kortserier,
The Other Side of the Rose Wire och
Mister Mineral, håller IC in a Sunflower hög kvalitet på sitt berättande och rekommenderas varmt som en första inblick i Miharas serievärld. Visst kan jag irritera mig på att hennes lesbiska kvinnokaraktärer alltid tycks stoppas in lite omotiverat i berättelser där de inte fyller någon funktion samt att de alltid tycks gå runt i raffset, men det är en bagatell och inget annat. I övrigt är dock karaktärerna välskrivna och psykologin bakom deras handlingar spännande. Mycket lämnas till läsaren själv att fundera över eftersom Mihara föredrar att beskriva mörka händelser rakt upp och ner, istället för att göra det lättare för sig med en tydlig moralisk utgångspunkt. Bäst är hon när hon tillåter sig att bli förtäckt politisk. För er som tillåter er själva att se under hennes stillistiska
Gothic Lolita-yta finns det mycket att hämta i hennes serier, trots en viss tendens att missa målet i de mindre bra serierna.