Tecknade serie-toppen

Legend of Zelda: Oracle of Seasons (manga)

Publicerad: Fredag, 2 oktober 2009, Skribent: Victor Sjöström, Betyg: 2
Lättsam, simpel, underhållande och baserad på ett av de mindre kända Zelda-spelen. Oracle of Seasons är helt klart läsvärd.

Den unge Link är osäker på vad han vill med sitt liv. Hans farfar insisterar på att han ska gå i förfädernas fotspår och bli en riddare, men Link tycker att det låter stelt och tråkigt. Om han någonsin ska bli en riddare ska det i vilket fall som helst snarare vara den äventyrande sorten och inte en tråkig typ som kämpar för heder och försvarar någon gammal dammig kung. För att hitta sitt kall tar Link släktens svärd och beger sig ut i världen. Och äventyr är precis vad han hittar, när han hamnar mitt i kampen mellan den onde general Onyx och årstidsoraklet Din och deras kamp om landet Holodrum.
Precis som de tidigare mangatolkningarna av Zeldaspelen Ocarina of Time och Majora’s Mask är Oracle of Seasons skapad av Akira Himekawa, vilket egentligen inte är en enda person utan ett samlingsnamn för två kvinnor. Den här gången har de haft ett lättare jobb, i och med att Oracle of Seasons inte alls är ett lika välkänt eller episkt spel, och därför inte kommer att synas i sömmarna av fansen på samma kritiska sätt. Oracle of Ages släpptes till Game Boy Color år 2001 och är en förhållandevis banal historia om en stav som kontrollerar årstiderna. Mangan tar sig rätt stora friheter med originalberättelsen och prioriterar ner stavens betydelse, vilket är helt rätt val att göra kan tilläggas. Eftersom staven bara var intressant ur ett speltekniskt perspektiv blir det roligare att berättelsen nu istället lägger större fokus på Links attraktion till Din, samt hans vänskap till den unga häxan Maple och den boxande kängurun Ricky. (Oracle of Ages var som sagt inte ett lika allvarligt spel som Ocarina of Time eller Majora’s Mask och att en av de mest "rörande" scenerna i mangan är när Links pratande kyckling dör i hans hand, samtidigt som den förkunnar att den älskar honom och önskar att den kunde återfödas som en mänsklig kvinna säger det mesta.) Den här mer lättsamma historien passar det rena, tydliga och snygga bildspråket bra.

Oracle of Ages till Game Boy Color kompletterades av ett systerspel vid namn Oracle of Ages som släpptes samtidigt. I mangaversionen innebär det här att berättelsen fortsätter i ytterligare en bok, vilket inte minst antyds i slutet av berättelsen i form av en diskret liten cliffhanger. Mer av det goda, med andra ord.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev