Av Yuki Midorikawa
Natsume’s Book of Friends är en riktigt härlig serie, som med ett lugnt tempo berättar om möten mellan människor och övernaturliga väsen. Yuki Midorikawa hanterar blandningen av lågmäld humor och melankoliski väl. Hennes berättelser om ensamhet och saknad berör och bjuder oss på karaktärer med både personlighet och charm.
Den föräldralöse Natsume har skyfflats fram och tillbaka mellan ovilliga släktingar sedan han var liten. Han har alltid sagt sig kunna se sådant som ingen annan ser och anses vara något av ett problembarn. Till slut hamnar han hos ett barnlöst par i en småstad ute på landet, där hans farmor Reiko en gång levde. Bland hennes saker hittar Natsume en bok full av namn. Dessa namn visar sig tillhöra andar, demoner och andra övernaturliga väsen som Reiko som ung samlade på sig, för att skaffa sig makt över dem. Natsume bestämmer sig för att återlämna namnen till deras rättmätiga ägare, men det är ett farligt jobb. Som tur är får han hjälp (nåja) av en ovanligt farlig liten porslinskatt.
Kul att veta
Natsume’s Book of Friends har även visats som tecknad TV-serie i Japan. Mangan började som ett fristående sidoprojekt och gavs ut sporadiskt i
LaLa DX. Där växte serien i popularitet och 2008 flyttades den över till det månadsutgivna magasinet
LaLa, där den fortfarande publiceras. Serien var en av finalisterna i det nyinstiftade mangapriset
Manga Taisho, vars koncept är "en serie jag vill rekommendera till mina vänner".
Omdöme
Natsume’s Book of Friends är en serie fristående berättelser om Natsume och hans farmors vänskapsbok. Jag minns själv konceptet med "Mina vänner"-böckerna man lät sina kompisar skriva i när man var liten, och jag måste säga att idén om att låta serien handla om en bok av det slaget, fast med namn på demoner är fullkomligt brilliant i all sin enkelhet.
Natsume och hans porslinskatt Nyanko-sensei (Mäster Mjau) är de centrala figurerna i berättelsen, men även Natsumes farmor Reikos ande vilar över hela serien och påverkar det som händer även i sin frånvaro. Läsaren får ofta gissa sig till vad Natsume och Reiko tycker och tänker, alltmedan Natsume långsamt följer i sin farmors fotsteg. Han möter hennes gamla fiender och börjar efter hand knyta egna vänskapsband bland de demoner och människor han stöter på. Att man inte alltid vet vad figurerna i serien tycker och tänker ger serien en känsla av lågmäld men intensiv spänning som förgyller detta guldkorn till serie.
Natsume’s Book of Friends har ofta en charmigt humoristisk underton, samtidigt som den ofta genomsyras av melankoli och ensamhet. Samtidigt finns det en känsla av harmoni, som genomsyrar både de enskilda berättelserna samt serien som helhet. Det här är ett ypperligt skickligt serieskapande, som växer för varje kapitel och rekommenderas varmt för er som gillar välgjorda serier oavsett genre och ursprungsland.
Den engelska utgåvan av serien sticker ut i bokhyllan med sin välgjorda design. Någon har öst mycket kärlek över serien. Den har inte bara den snyggaste omslagsdesignen på länge; även sidorna med information om översättare, försättsblad och insidan av omslaget har fått en tjusig "Natsume-touch". Viz brukar förpacka sina serier snyggt, men det här är tveklöst deras snyggaste utgåva från "Shojo Beat" hittills.
Serien har en bra översättning, även om jag ibland skulle föredra att de använde fotnoter istället för ett index med förklaringar i slutet av pocketen, då vissa förklaringar skulle behöva nå läsarens öga lite mer direkt. Jag skulle även ha föredragit om Nyanko-sensei hade fått sitt namn översatt ordentligt. Som det är nu förklaras namnet bara i förbigående i seriens första kapitel.
Serien rekommenderas varmt till alla som gillar serier med en lugn men intensiv berättarton, samt till dem som har ett intresse för japansk folklore och mytologi. Bland det som finns tillgängligt i översatt form är Natsume’s Book of Friends mer eller mindre unik i sin stil och ton, men serien kan troligtvis uppskattas av er som gillade
Cat Paradise,
Nabari no Ou och
Teru Teru Shonen. Jag tycker även att läsare som gillade
Honey and Clover,
What a Wonderful World och
Suppli bör ge serien en chans.
Länkar
Mangans officiella
hemsida på japanska
Animens officiella
hemsida på japanska
TV Tokyos
hemsida för animen på japanska