Få serier har fått ett så stort genomslag som Neon Genesis Evangelion; ännu färre serier har fått så många spinoffserier. Nu är det dags igen! Den här gången har änglarna antagit mänsklig form och EVA-robotarna är numera formade som ”vanliga” vapen. I Campus Apocalypse bjuds vi på riktigt snygga teckningar och en bisarr omtolkning av originalserien.
Shinji lever ett helt normalt liv som elev vid Nervakademien. Men en kväll ser han sin klasskamrat Rei springa genom den folktomma staden, tillsammans med en okänd kille. De attackeras av en mystisk man med märkliga krafter. Shinji intalar sig själv att allt var en mardröm, men dagen efter dyker killen som stred tillsammans med Rei upp i Shinjis klassrum. Han presenteras som deras nya klasskamrat. Det dröjer inte länge förrän Shinji har dragits in i en konflikt mellan mänskligheten och de mystiska, parasitiska varelser som kallas för änglar. För att besegra änglarna måste Shinji lära sig att visualisera och hantera sin personliga EVA.
Kul att veta
Neon Genesis Evangelion är ett fenomen; en anime som tog både Japan och omvärlden med storm med sin dekonstruktion av hela mecha/robotgenren. Serien har visat sig vara en av de mest långlivade japanska serier som skapats under modern tid. Under senare år har EVA, eller NGE, som serien ofta kallas, stöpts om och återberättats i en mängd olika spel, filmer och mangaserier. Många av dessa har bara små likheter med originalet.
Omdöme
Har du någonsin läst en fanfic? Du vet, en berättelse som har skrivits av ett fan, baserat på figurerna i favoritserien, men ändå helt annorlunda. Var det kanske en
AU, där figurerna placeras i en helt ny miljö, men med alla, eller åtminstone delar, av originalberättelsens viktigaste detaljer behållna? Grattis, då vet du exakt vad Campus Apocalypse är: en officiellt sanktionerad fanfic.
Så om vi som läsare accepterar att detta är en glorifierad fanfic, vad talar då för att man ska bry sig om att läsa den? Om vi utgår från att den som läser serien även känner till originalet, så kan jag fresta med följande:
- Vansinnigt snygga teckningar av en mycket kompetent tecknare. Jag skulle inte gå så långt som att säga att Mingming tecknar seriefigurerna i berättelsen bättre än Yoshiyuki Sadamoto, som ju trots allt designade animefigurerna och dessutom har gjort den (mest) officiella och trogna mangaversionen av ursprungsserien hittills. Däremot kan jag utan tvekan säga att Mingming tecknar dem snyggast. Teckningarna är stilrena, attraktiva och detaljrika. Actionsekvenserna sitter där de ska, likaså skol- och stadsmiljöerna. Det bjuds på lite fanservice i form av trosfluktar och en extra flirtig Kaworu, men det är inget som stör mig nämnvärt; det hålls på ungefär samma nivå som i TV-serien.
- En intressant tankelek där man placerar både änglar och människor i en urban miljö, mer lik vardagens Tokyo och därmed mindre teknologiskt avancerad än originalseriens Tokyo-3, vilket gör att konflikten utspelas på en mindre skala. De stora robotarna visualiseras som olika sorters vapen (pistoler, svärd, piskor, mm) och de jättelika änglarna har antagit människoliknande former.
- Kaworu och Asuka dyker upp redan i första kapitlet, till stor glädje för deras fans (jag räknar förstås mig själv som en av dessa).
På minussidan hamnar den stora frågan: Behövdes denna serie? Vad tillför den Evangelions mytologi, som inte fanns i originalet? Inte mycket, måste jag säga. Det är en mer slätstruken nytolkning, utan de banbrytande inslag som man fann i ursprungsserien. Vissa aspekter av figurerna är dessutom skrivna aningen ur karaktär.
Så, återigen: Varför gjordes serien? Varför ska vi bry oss? Och varför ska vi läsa den?
Svaret blir som alltid: För att det i grund och botten faktiskt är ganska roligt, precis som när man läser ett amatörfansin eller en fanfic. Och, inte att förglömma, för att vi alltid vill ha mer, mer, mer av allt som har med Evangelion att göra. Själv var jag såld i samma ögonblick som Kaworu dök upp och fyrade av sitt patenterade helande leende mot Shinji. Ibland är det okej att läsa saker bara för ögongodiset. Faktiskt. Jag ser redan fram emot nästa del.
Om man råkar vara någon av dem som aldrig har sett originalet som ligger bakom Campus Apocalypse, vare sig den animerade
TV-serien eller Yoshiyuki Sadamotos
mangaversion, rekommenderar jag varmt att man sätter tänderna i någon av dessa först. Tycker man om Sadamotos konst är hans konstbok
Der Mond ett måste att ha i bokhyllan.
Efter det tycker jag definitivt att man ska ta sig en titt på de nya filmversionerna,
Rebuild of Evangelion, som återberättar, omtolkar och på alla sätt förnyar Evangelion för en ny publik, utan att gömma bort sina gamla fans. Det finns gott om blinkningar till oss som har sett ursprungsserien både en och två och tio gånger. Den första filmen,
You Are (Not) Alone finns ute i 3 utgåvor, men jag rekommenderar främst 1.11-versionen, eftersom den innehåller extra scener som inte fanns i den första DVD-utgåvan (
1.01). 1.11 finns även på Blu-ray.
Länkar
Seriens japanska
hemsida
Bakgrunden till originalserien