av Nanae Chrono
Ichimura Tetsunosuke såg sina föräldrar dödas i upptakten till de oroligheter som födde det moderna Japan. Han drivs sedan dess av en obändig vilja att vinna styrke – kanske kan han finna det han söker hos Shinsengardet, den sista och starkaste svärdtruppen någonsin?
Medan oroligheterna växer och inbördeskrig rycker närmare, smids det hos Shinsengardet ränker. Det viskas om förräderi inom de egna leden.
Tetsunosukes tidigare vän Suzu har förvandlats till en fiende, vars makt växer var dag. Det verkar allt mer som om både naturliga och övernaturliga krafter står emot Tetsunosuke och hans vänner i Shinsengardet.
Kul att veta
Om man slår upp första sidan av Peace Maker Kurogane och börjar läsa, är det lätt hänt att viss förvirring uppstår. Det beror helt enkelt på att detta är den direkta uppföljaren till mangan Peace Maker på 5 delar, som berättar hur bröderna Ichimura går med i Shinsengardet, upp till
Ikedaya-incidenten. Det finns också en mycket sevärd anime, som trots att den heter Peace Maker Kurogane till största delen baseras på Peace Maker-mangan. För bästa förståelse ska man såklart läsa de fem första böckerna, men det går också bra att se animen.
Omdöme
Jag som är lite utav en historienörd tycker att Peace Maker Kurogane är en av de bästa samurai-manga som finns översatta till engelska. Shinsengardets dramatiska och blodiga kamp mot Japans modernisering är i Japan en väldigt populär källa att ösa ur, gärna för rejäla tragedier. Det vilar en anda av förtvivlan också över Peace Maker Kurogane, men det finns också många varma, komiska scener som förhindrar att det blir för dystert.
Nanae Chrono har lyckats bra med att blanda fakta och fantasi för att förvandla de historiska personerna till igenkännliga och samtidigt fascinerande figurer. Med vissa har hon tagit sig större friheter än andra (jag tror t.ex. inte att revolutionshjälten
Ryoma Sakamoto hade dreadlocks i verkligheten) men förvånansvärt mycket stämmer bra, vilket gör det lite extra kul att kolla upp detaljerna efteråt.
I Chronos manga
Vassalord är det så mycket homoerotiska fanservice att man dånar. Eftersom Peace Maker Kurogane är en betydligt seriösare serie är det inte tillnärmelsevis lika mycket flörtande, men flera bilder är trots det väldigt sensuella på ett riktigt effektfullt sätt. Det påminner mig om mangan
Saiyuki, men även spelfilmen Tabu.
Peace Maker Kurogane innehåller scener av explicit våld och har även tydliga sexuella anspelningar, vilket gör den olämplig för yngre läsare.
Detta är en väldigt bra manga som passar både fans av shoujo- och shonenmanga. Jag tycker att alla som gillar samurajer, action och ödestyngda liv bör kolla närmare på Peace Maker Kurogane.
Liknande serier
Kaze Hikaru
Rurouni Kenshin, framförallt OAV:n Trust/Betrayal (som tyvärr är knepig att få tag på, när det här skrivs. Reds anm.)
Gintama