av Lindsay Cibos och Jared Hodges
Det här är ett riktigt trevligt tillskott på den svenskspråkiga mangamarknaden. Peach Fuzz, som handlar om nioåriga Amanda och hennes nyinköpta iller Peach, är riktad till de yngre, men kan lätt uppskattas av äldre läsare också.
Alla som är eller har varit djurtokiga när de var yngre, har småsyskon som är det eller lidande föräldrar som inte alls förstår att man bara måste få det söta lilla djuret, har stor chans att känna igen sig i Peach Fuzz.
Amanda är knappast någon ideal husdjursägare, utan skrämmer och missköter ovetande sin stackars iller en hel del. Men Peach är inte världens lättaste att tas med heller; några av seriens roligaste delar är när vi ser världen genom Peachs ögon – hon är en kidnappad illerprinsessa, fångad av den ondskefulla femhövdade Handran! Och som alla riktiga prinsessor är hon rejält bortskämd…
Serien är helt skapad i USA, och räknas därför som en
OEL-manga. Till min stora glädje ser jag att den är mer vältecknad än många andra mangainspirerade serier från väst. Det känns som om skaparna har hittat sin egna stil, i stället för att intensivt försöka hålla sig till en japansk förlaga.
Eftersom serien utspelas i en miljö som är bekant för många svenskar också, i hemmet, djuraffären och grundskolan, funkar det riktigt bra. Kanske hade till och med Peach Fuzz blivit lite svårare att ta till sig om den varit producerad i Japan, då deras skolsystem och husdjursvanor skiljer sig mer från våra än amerikanska sådana.
Jag tycker det finns för få bra serier som verkligen är för barn i hyllorna här i landet, Peach Fuzz är ett väldigt trevligt tillskott. Rolig, lite lagom spännande och oskyldig utan att vara fånig. En del problem som är aktuella i den åldern tas upp, huvudpersonen känner sig ofta ensam och utfryst i klassen och även lilla Peach blir ju ensam när hon kommer till det nya huset. Seriens stora fråga är just om Amanda och Peach kan lära sig bli vänner? Eller kommer Amandas mamma tröttna först och lämna tillbaks Peach till djuraffären?
Hela serien verkar bara bli tre volymer lång och de två första finns redan ute, så otåliga unga läsare behöver inte heller vänta alltför länge på slutet.
Wahlströms har skött utgåvan helt okej, även om de har fått in en massa tomma sidor sist i boken av någon anledning. De har också hoppat över ”skratch-and-sniff” märket med persikodoft som finns på den amerikanska framsidan, men jag kan inte säga att det är något som känns väldigt nödvändigt.
En mysig, rolig serie som jag önskar hade funnits tillgänglig när jag var nio år och drömde om att få en egen hund eller kanin.
Peach Fuzz finns både utgiven på
engelska och
svenska.
Länkar:
Jared and Lindsay - Skaparnas hemsida