Tecknade serie-toppen

To Terra (manga)

Publicerad: Torsdag, 10 april 2008, Skribent: My Bergström, Betyg: 5
I framtiden har vi människor förstört vår planet till den grad att den är nära att gå under, och en ny regim tar över. Radikala medel krävs, och man bestämmer sig för att på konstgjord väg tillverka de perfekta individerna. Dessa perfekta individer uppfostras utanför resten av samhället, och införlivas som vuxna med resten av mänskligheten. Jomy, en ung man som just ska ta klivet in i vuxenvärlden, har alltid stuckit ut lite, men än så länge har han hållit sig inom ramarna för vad som är acceptabelt uppträdande. Han ifrågasätter dock mer och mer sin omvärld, och hans föräldrar slår larm. Detta vänder uppochner på hela Jomys värld, och en man och en kvinna från hans drömmar griper in. Detta får hela Jomys liv att förändras radikalt.

Kul att veta:

Keiko Takemiya säger själv i en essä att To Terra är ett underligt verk, eftersom den på sin tid var ett mycket ovanligt exempel på en typisk shoujomangatecknare som fick jobba i ett magasin riktat till pojkar. Hon anser därför att serien varken kan klassificeras som en shoujo- eller shounenmanga, utan kanske snarare är ett slags mellanting. Serien gick i pojkmagasinet Manga Shonen, 1977-1980. Serien belönades 1978 med Seiun-priset, för bästa SF-manga. Hon jobbar numera som professor i mangakunskap.

Det har även gjorts en animefilm (1980) och en tecknad TV-serie (2007) baserad på mangan. I det japanska mangamagasinet G-Fantasy (känt för Zombie Loan) har man även serialiserat en av mangan som en spinnoff till TV-serien under namnet Terra e – Aoki Koubou no Kiss, tecknad av Fumino Hayashi (som även gjorde spinnoff-mangan Neon Genesis Evangelion – Angelic Days).

Omdöme:

Jag är en sådan läsare som sällan har haft möjlighet att läsa det jag verkligen vill läsa. Jag har läst manga av alla genrer och provat olika författare, för att få känna att jag har en bred kunskap. Men slumpen har gjort att jag sällan har kunnat läsa de författare jag verkligen längtar efter att läsa, som Osamu Tezuka och Moto Hagio. To Terra har jag drömt om att få läsa under nästan hela min tid som mangaintresserad, och den gjorde mig inte besviken. Dess skapare, Keiko Takemiya, var en av shojomangans viktigaste pionjärer under 70-talet, och hennes serier är fyllda av dramatik, desperation och sagolikt vackra bilder. Så är även fallet med To Terra.

Första delen av bok 1 handlar om Jomys liv på den planet där de vuxna låter de konstgjorda barnen växa upp i "den perfekta miljön". Jomys ifrågasättande av sitt liv och det han ser omkring sig får omedelbart larmklockorna att ringa, vilket för tankarna till försök att kontrollera åsikter och beteende under vår egen historia. Serien är dessutom full av Keiko Takemiyas underbara teckningar, som liknar flickserierna av den äldre skolan, men samtidigt är full av mecha och rymdmiljöer. Det är en serie som är drömsk och fantastisk, men samtidigt lyser en stark känsla av realism igenom. Vi har redan börjat utveckla vetenskapliga tekniker, som gör att framtiden i To Terra kanske inte är lika avlägsen längre. Blandningen av politik, teknologi, drama och Jomys personliga känsloliv fungerar på det stora hela alldeles utmärkt.

Är du det minsta intresserad av science fiction måste du göra dig själv tjänsten att läsa To Terra, för det är en fantastisk läsupplevelse. Inte nog med att du får se hur manga såg ut en gång i tiden, innan alla serier drabbades av bishoujo- och moedyrkan. Du får även läsa en serie från den tiden då man fortfarande experimenterade med det tecknade seriemediet och målgrupp och tema inte hade blivit så strikta som de för det mesta är nuförtiden, samt en inblick i mangans guldålder, då manga fortfarande var en mer eller mindre personlig inblick i tecknarens vision. Och Keiko Takemiya är sannerligen en tecknare vars fantasi sprängde många gränser och bröt ny mark.

Om du gillar den här kommer du kanske även att uppskatta:
Andromeda Stories
Planetes
Swan
Buddha
Phoenix
2001 Nights
A, A’
They Were Eleven
From Eroica With Love

Åldersrekommendation:
Serien innehåller inget olämpligt material, och passar bra för alla åldrar. Möjligtvis kanske äldre läsare kommer att uppskatta serien mer, men serien skrevs en gång i tiden för en yngre publik.

Serien finns inte översatt till svenska.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev